ua en ru

У ГПУ назвали PR-кампанією бажання Януковича давати свідчення у своїй справі

У ГПУ назвали PR-кампанією бажання Януковича давати свідчення у своїй справі Фото: Віктор Янукович

Для дачі показань Януковичу необхідно з'явитися в правоохоронні органи РФ і посольство України

У Генеральній прокуратурі України (ГПУ) назвали PR-кампанією бажання екс-президента України Віктора Януковича давати показання по своїй справі в режимі онлайн-конференції. Про це заявив на брифінгу начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, предає кореспондент РБК-Україна.

У Генпрокуратурі підтвердили, що відразу після початку процесу заочного засудження Януковича надійшли клопотання про можливості заслухати колишнього главу держави в режимі відео-конференції.

"Відразу після того, як Генеральна прокуратура звернулася до суду з клопотанням про початок досудового розслідування, так званого заочного засудження, відразу після того, безпосередньо в судових засіданнях під час розгляду цього клопотання, захисниками подалися клопотання про те, щоб надати можливість заслухати Януковича в режимі відеоконференції. І також аналогічні клопотання надійшли до слідства", - сказав Горбатюк.

У відповідь на це клопотання слідчі органи направили Януковичу відповідь щодо процедури, якої повинен дотримуватися колишній президент України, щоб давати свідчення в режимі онлайн за чинним законодавством.

"Для проведення цих слідчих дій, він, по-перше, повинен з'явитися в правоохоронні органи Російської Федерації, які, як ми сподіваємося, розшукують. А по-друге, повинен з'явитися в один з посольських органів або органів МЗС на території Російської Федерації для того, щоб відповідні офіційні органи могли встановити його особу і встановити дані про його місце проживання", - уточнили в ГПУ.

При цьому Горбатюк підкреслив, що ніякої реакції від захисту не було.

"Такі листи були направлені, відповідей на них немає. Тому в такому випадку має місце не бажання насправді давати якісь пояснення слідству, а має місце певна PR-кампанія. Тому що в ході розслідування всі докази, у тому числі показання, повинні бути і мають сенс лише тоді, коли вони зібрані відповідно до вимог Кримінально-процесуального законодавства", - підсумував він.

Нагадаємо, вчора адвокати екс-президента України Віктора Януковича повідомили, що їх підзахисний погодився свідчити у своїй справі.