ua en ru

ГПУ готується вручити Януковичу та "сім'ї" підозра у держзраді і зловживанні владою

ГПУ готується вручити Януковичу та "сім'ї" підозра у держзраді і зловживанні владою Фото: Віктор Шокін

Суд вже почав судити заочно 6 екс-чиновників

Генеральна прокуратура України (ГПУ) готується вручити підозра у державній зраді, зловживанні владою і створення злочинної організації екс-президенту України Віктору Януковичу і його оточенню. Про це сьогодні на брифінгу повідомив генпрокурор України Віктор Шокін, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогодні вже розроблено і практично завершено повідомлення про підозру відносно Януковича та інших за ознаками злочину, передбачених частиною 1 ст. 255 - це створення злочинної організації, ст. 364 - зловживання владою і ст. 111 - передбачає державну зраду. В найближчий час таке повідомлення про підозру буде вручено Януковичу та іншим його поплічникам", - повідомив він.

Він зазначив, що на даний момент суд почав заочно судити Януковича і ще п'ятьох наближених до нього осіб - першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, колишнього міністра охорони здоров'я України Раїсу Богатирьову і її заступника, екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка і його заступника Андрія Ігнатова.

"На сьогодні розпочата процедура заочного засудження у 5 кримінальних провадженнях стосовно 6 осіб - Януковича, Арбузова, Клименко, Богатирьової та її заступника Остащенко, колишнього заступника міністра доходів і зборів Ігнатова. Печерський суд своїм рішенням визнав правомірність доводів, зібраних ГПУ щодо Богатирьової, Ігнатова і Януковича. І вже розпочав процедуру заочного засудження", - сказав Шокін.

Він пообіцяв, що в подальший час будуть розглянуті справи по Клименко, Арбузову і Остащенко, а також по іншим.

"На жаль, процедура тривала. Вона передбачає розгляду в наших судах. Після вироків у наших судах ми направимо рішення у закордонні суди", - сказав генпрокурор.

Він висловив сподівання, що Україна зможе отримати повністю конфіскацію їх майна.

Нагадаємо, раніше Шокін повідомляв, що до Богатирьової і Арбузову застосовується заочне засудження.