ua en ru

Держприкордонслужба України готова до загострення обстановки на Донбасі

Держприкордонслужба України готова до загострення обстановки на Донбасі Фото: Віктор Назаренко

Назаренко: існує постійна загроза проникнення на територію України диверсантів і терористів

Державна прикордонна служба (ДПС) готова до загострення обстановки в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі. Про це в інтерв'ю парламентській газеті "Голос України" заявив голова ДПС України Віктор Назаренко.

"На початку минулого року все змінилося. І тільки завдяки згуртованості всього колективу, мужності і самовідданості кожного прикордонника відомство трансформувалося. Нам вдалося багато чого досягти і, нарешті, усвідомити, що головна наша сила - в єдності. В результаті ми вийшли на певні Президентом і штабом АТО рубежі і побудували в смузі безпеки вздовж лінії бойових зіткнень надійну і ефективну систему оборони і контролю. Сьогодні Служба має необхідну зброю, бронетехніку, готова до дій у разі загострення обстановки. Наш персонал пройшов підготовку і, що важливо, мотивований на якісне виконання поставлених завдань", - заявив він.

За його словами, "бойове хрещення" на даний момент пройшли майже одинадцять тисяч українських бійців, а половина з них вже отримала статус учасника АТО.

"Однак зазначу, що при всьому негативі ці люди отримали неоціненний досвід, насамперед як фахівці і патріоти. Крім цього, сьогодні на більшості ділянок охорона кордону здійснюється в посиленому режимі. Це викликано тим, що існує постійна загроза проникнення на територію України диверсантів, терористів, торговців зброєю і боєприпасами, інших осіб, які можуть дестабілізувати ситуацію в нашій країні. Це вимагає додаткових зусиль і не дозволяє ні на хвилину втрачати пильність", - зазначив він.

Назаренко підкреслив, що основна увага ДПС направлено на забезпечення захисту і оборони кордону на сході України.

"Це чудово усвідомлює і адміністрація Держприкордонслужби, і керівники регіональних управлінь. На виконання завдань, визначених Президентом України, ми суттєво посилили заходи з протидії злочинності на державному кордоні", - заявив він.

Голова ДПС відзначив, що з початку цього року затримано понад шести тисяч порушників кордону, більше тисячі незаконних мігрантів, вилучено майже 300 одиниць зброї, більше трьох тисяч боєприпасів, 75 кілограмів наркотиків та контрабанди на суму майже 140 мільйонів гривень.

Нагадаємо, для здійснення біометричного контролю Державна прикордонна служба підготувала 1675 фахівців.