ua en ru

Держгеонадра тимчасово зупинила дію 40 спецдозволів за борги перед бюджетом

Держгеонадра тимчасово зупинила дію 40 спецдозволів за борги перед бюджетом Фото: в. о. Держгеонадр Микола Бояркін (Forbes)

Дозволи припинені після звернень фіскальної служби про несплату підприємствами коштів до держбюджету

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) тимчасово зупинила дію 40 спеціальних дозволів на користування надрами, надавши компаніям термін для усунення порушень та поновлення робіт на ділянках. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Держгеонадр.

Повідомляється, що порушення виявлені департаментом геоконтролю Держгеонадр в ході перевірок. Ряд рішень про зупинення дії ліцензій ухвалено в результаті звернення Державної фіскальної служби до Держгеонадр щодо несплати підприємствами обов'язкових платежів до держбюджету.

Зокрема, ДФС поінформувала Держгеонадра про несплату СП "Полтавська газонафтова компанія", ТОВ ВКФ "Велта", ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укрнафта". За даними фіскальної служби, заборгованість "Полтавської газонафтової компанії" перед держбюджетом становить 133 млн грн, ПАТ "Укргазвидобування" - 286 млн грн. На ТОВ ВКФ "Велта", крім заборгованості перед державним бюджетом виявлено порушення вимог законодавства про надрокористування.

Департамент геоконтролю в ході перевірок виявив такі істотні порушення як видобуток за межами гірничого відводу і за межами ділянки, невідповідність кількості видобутих запасів плановим обсягам, які передбачені в програмі робіт, незатвердження запасів у встановлені законодавством строки, несплата коштів до державного бюджету за збільшення (приріст) запасів тощо.

"Зупинення дії спецдозволу - це тимчасова міра, а після усунення підприємством виявлених порушень служба відновлює дію спецдозволу. Також зупинка не впливає на термін дії ліцензії", - відзначив в. о. голови Держгеонадр Микола Бояркін.

По 40 зупинених спеціальних дозволів приписи Держгеонадр щодо усунення порушень видані підприємствам з різних сфер надрокористування, серед яких нафта і газ, граніти, кам'яне вугілля, ільменітові розсипи, торф, пісок, вода тощо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Держгеонадра призупинила дію двох ліцензій "Укргазвидобування".