ua en ru

Держфінінспекція виявила порушення при купівлі "Укрінтеренерго" електроенергії з РФ

Держфінінспекція виявила порушення при купівлі "Укрінтеренерго" електроенергії з РФ Фото: електроенергія з РФ

"Укрінтеренерго" розплатилася за електрику, поставлене в ДНР/ЛНР

Державна фінансова інспекція України виявила порушення умов контракту на придбання ДПЗД "Укрінтеренерго" електроенергії з Російської Федерації. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Держфінінспекції.

"Під час контрольного заходу в межах компетенції перевірено стан дотримання контракту на придбання електричної енергії, укладеного між ДПЗД "Укрінтеренерго" і ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" (Російська Федерація). В результаті виявлено факт недотримання підприємством наказів Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а також Міністерства фінансів України. Зокрема, ДПЗД "Укрінтеренерго" всупереч законодавству прийняло до розрахунків з ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" факт постачання електроенергії на територію, тимчасово не підконтрольну Україні", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що електроенергія, яка за цим контрактом надійшла на територію України у квітні 2015 р., перебуває під митним контролем понад 90 днів, що суперечить чинному законодавству.

Також, згідно з висновками службового розслідування, проведеного Національним агентством України з питань державної служби при Міненерго, "Укрінтеренерго" уклало контракт з юридичною особою, створеною аннексированном Криму на підставі законодавства Російської Федерації, якого не визнає Україна.

"А факти внесення змін до текстів згаданого контракту після його підписання без укладення додаткових угод мають ознаки підробки документів", - додали в Держфінінспекції.

Держфінінспекція передала дані матеріали у головне управління МВС України в м. Києві для дачі оцінки законності дій "Укрінтеренерго" при купівлі електроенергії з Російської Федерації та продажу її у Крим.

Зазначимо, перевірка проводилася за період з 1 січня 2014 р. по 31 травня 2015 р.

Нагадаємо, Україні із-за дефіциту електроенергії довелося перейти від тимчасової схеми імпорту в "аварійному режимі" до закупівлю енергії з Росії за комерційним контрактом з "Інтер РАО".

Міненерго поклало на ДП "Укрінтеренерго" функції по розрахунку з російським "Інтер РАО" через позапланові перетоки електроенергії між Україною і Росією.