ua en ru

У Держдумі РФ просять Роскомнагляд перевірити Google на шпигунство

У Держдумі РФ просять Роскомнагляд перевірити Google на шпигунство Фото: Ілля Костунов

У Держдумі хочуть заборонити використання на госсайтах лічильників від компаній з "недружніх" до Росії країн

Член комітету Державної думи Росії з безпеки і протидії корупції Ілля Костунов направив генеральному прокурору РФ Юрію Чайці, голови Роскомнагляду Олександру Жарову і міністру економічного розвитку Олексію Улюкаеву лист з проханням перевірити захищеність даних громадян від несанкціонованого збору через інтернет-лічильники, а також заборонити використання на державних сайтах лічильників від компаній з "недружніх" до Росії країн. Про це повідомляють "Известия".

У листі йдеться, що багато державні та муніципальні влади вставляють на свої офіційні сайти фрагменти програмного коду (від "Яндекса", Google, Liveinternet та ін), які дозволяють побачити відвідуваність окремих сторінок, популярність посилань, шляхи руху відвідувачів сайту.

Згідно з даними аналітичного порталу index.ru з 264 держсайтів лічильники "Яндекса" є на 52%, Liveinternet - на 35%, Google - на 21% (можна використовувати відразу дві або більше). Ці лічильники можна налаштувати так, що користувач не бачить на сайті, їх можна побачити, тільки подивившись програмний код сторінки.

"Збираються не тільки параметри запиту користувача до відвідуваного сайту або адресу сайту, з якого відбувся перехід, але і інформація, що отримується від браузера, у тому числі про дані, введені в поля форм, про натисканні на кнопки клавіатури, кліках "мишки", переміщенні курсору, виділення і копіювання тексту", - заявив Костунов.

"Але подібні інтернет-лічильники збирають інформацію про поведінку громадян, які зайшли на портал держоргану і відправляють на віддалений сервер - наприклад, компанії Google. Вважаю абсолютно неприпустимим збір і відправку на віддалений сервер даних, які громадяни повідомляють, наприклад, при отриманні державних і муніципальних послуг в електронній формі", - зазначає член комітету у своєму листі.

Представник Департаменту інформаційних технологій Москви Олена Новікова заявила, що встановлення цих лічильників необхідна для аналізу переходів між сторінками, а персональні дані нікуди не передаються, оскільки вся аналітика деперсонализирована та доступна тільки в узагальненому вигляді.

Нагадаємо, американська компанія root9B заявила про зрив атаки групи хакерів APT28, імовірно пов'язаної з російським урядом.