ua en ru

Держдума РФ у першому читанні проголосувала за пріоритет рішень КС над ЄСПЛ

Держдума РФ у першому читанні проголосувала за пріоритет рішень КС над ЄСПЛ Фото: Держдума Росії

Після прийняття законопроекту КС РФ зможе приймати постанови про неможливість виконання рішень міжнародних судів

Державна Дума РФ на засіданні 1 грудня прийняла в першому читанні законопроект, що дає Конституційного суду Росії право визнавати неможливим виконання в країні рішень міжнародних судів, якщо вони порушують верховенство конституції. Про це повідомляє "РИА Новости".

Після прийняття законопроекту КС сам буде вирішувати, чи можливо виконати на території Росії "рішення міждержавного органу по захисту прав і свобод людини". Для цього запит до КС буде робити федеральний орган виконавчої влади, який захищає інтереси Росії при розгляді у міжнародному суді скарг проти РФ.

"Проектом федерального конституційного закону, зокрема, передбачається, що за запитом федерального органу виконавчої влади, наділеної компетенції щодо захисту інтересів Російської Федерації при розгляді в міждержавному органі із захисту прав і свобод людини скарг, поданих проти Російської Федерації на підставі міжнародного договору, Конституційний суд Російської Федерації вирішує питання про можливість виконання рішення міждержавного органу по захисту прав і свобод людини", - випливає з документа.

Держдума РФ у першому читанні проголосувала за пріоритет рішень КС над ЄСПЛЯкщо Конституційний суд прийме постанову про неможливість виконання рішення міждержавного органу по захисту прав і свобод людини, не можна буде вчиняти дії, спрямовані на виконання цього рішення в Росії.

Нагадаємо, законопроект внесли Держдуми Росії 18 листопада. Авторами ініціативи стали сенатор Андрій Клішас, депутати Держдуми Володимир Плігін ("Єдина Росія"), Михайло Ємельянов ("Справедлива Росія"), Олексій Діденко (ЛДПР) і Василь Лихачов (КПРФ).