ua en ru

Рік Синього Коня: сьогодні вночі настає Китайський новий рік

У ніч на 31 січня 2014 р. в 01:38 настає Китайський новий рік - самий старий і урочисте свято в китайському календарі. На цей раз настане рік Синього Коня. Гуляння триватимуть два тижні і завершаться традиційним Святом ліхтарів.

У ніч на 31 січня 2014 р. в 01:38 настає Китайський новий рік - самий старий і урочисте свято в китайському календарі. На цей раз настане рік Синього Коня. Гуляння триватимуть два тижні і завершаться традиційним Святом ліхтарів.

Новий рік за китайським календарем наступає щороку в перший молодик, яке слід по завершенні повного місячного циклу після зимового сонцестояння. Рік завершиться 19 лютого 2015 р. і наступний стане роком Вівці.

Зауважимо, що кожен Новий рік в китайській традиції пов'язаний з одним з 12 тварин і одним з п'яти елементів. В цьому році це Синій Кінь і елемент - дерево. Серед квітів цього Нового року - зелений і бірюзовий.

Фотогалерея: Новий рік Синього Коня за китайським календарем

У Китаї Новий рік отримав символізм і традиційність, незважаючи на певні регіональні відмінності у звичаях та традиціях. Зазвичай китайці витрачають свої гроші на обновки, купують подарунки, прикраси, предмети, продукти харчування та одяг. Крім того, кожна родина ретельно прибирає своє житло, вважаючи, що таким чином вони очищають своє життя від будь-яких невдач і звільняють місце для щастя. До святкової вечері навіть ті члени сім'ї, які працюють або навчаються в інших містах, повертаються додому, пригощаючись різними стравами, найпоширеніші з яких: страви з свині, качки, курки і численні види солодощів і кондитерських виробів, у тому числі рисове печиво няньгао. Закінчується ця святкова ніч феєрверками і петардами. Рано вранці наступного дня діти вітають своїх батьків, бажаючи їм здоров'я і щасливого Нового року, а у відповідь отримують побажання майбутніх успіхів і гроші в червоних паперових конвертах. Традиційно вважається, що святкування Китайського нового року - найкращий час для знаходження примирення у спорах, час, коли необхідно забути всі образи і щиро бажати всім миру і щастя.

Зазначимо, що Китайський новий рік є найдовшим і найважливішим святом в китайському місячному календарі. Походження цього свята відноситься до давніх часів, і в нинішній формі він відображає символічне повагу до міфів, вірувань і традицій, що збереглися в китайському суспільстві, - це свято стало відображенням того, як люди вели себе і в що вони вірили впродовж багатьох століть історії Китаю.