ua en ru

Генсек Ради Європи не поїде на парад у Москві

Генсек Ради Європи не поїде на парад у Москві Фото: генсек Ради Європи Торбйорн Ягланд

Керівництво Ради Європи проігнорує московський парад

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд заявив, що не поїде до Москви для участі у параді з нагоди 70-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на джерела в секретаріаті РЄ.

Торбйорн Ягланд, якого нерідко звинувачують в проросійських симпатіях, "до останнього вагався, чи брати йому запрошення офіційної Москви", розповіло джерело. Однак у підсумку кілька днів тому було прийнято остаточне рішення на парад Перемоги не їхати.

Джерело уточнило, що керівництво Ради Європи розглядав як альтернативу направлення до Москви когось із заступників Торбйорна Ягланда. Однак у підсумку було вирішено, що ніхто з вищого керівництва Ради Європи в урочистостях на честь Дня перемоги в Москві 9 травня приймати участі не буде. Яку офіційну причину озвучить генсек РЄ, мотивуючи свою відсутність на параді, поки невідомо.

Нагадаємо, більшість глав держав та урядів європейських країн відмовилися відвідувати Москву 9 травня. Участь у святкових заходах візьмуть прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, державні лідери Куби, Індії, Монголії, Сербії, Південної Африки та В'єтнаму. Також очікується приїзд північнокорейського лідера Кім Чен Ина. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель відвідає російську столицю 10 травня і покладе вінок до Могили Невідомого Солдата.