ua en ru

Генпрокуратура повернула Києву садибу Мурашка

Генпрокуратура повернула Києву садибу Мурашка Фото: садиба Мурашка із 2012 р. віднесена до пам'яток історії та архітектури національного значення

Із 22 квітня історичні будинки остаточно перейшли у власність громади Києва

Генеральна прокуратура України відстояла у Верховному суді України інтереси київської громади і домоглася визнання в суді вищої інстанції недійсною передачу у приватну власність будинків по вул. Мала Житомирська, №№ 12а, 12б, 14а, 14б у м. Києві, які є об'єктами культурної спадщини. Про це повідомили в управлінні зі зв'язків з громадськістю та ЗМІ ГПУ.

Серед цих будинків є і садиба родини художника Олександра Мурашка, яка з 2012 року віднесена до пам'яток історії та архітектури національного значення.

Як повідомив заступник генпрокурора Віталій Касько, у 2007 р. головне управління житлового забезпечення Київської міської держадміністрації уклало з ТОВ "Пантеон-Інвест" інвестиційний договір, за яким фактично передало зазначеному товариству згадані будинки. При цьому договір був укладений без проведення інвестиційного конкурсу та без погодження з головним управлінням культурної спадщини.

"Саме ці обставини стали підставою для звернення прокуратури з позовом про визнання договору недійсним і дозволили нам повернути будинки культурної спадщини громаді Києва", - додав Касько.

Надалі судами також було задоволено позов прокуратури про повернення у власність територіальної громади зазначених будинків і визнання недійсними договорів, згідно з якими ТОВ "Пантеон-Інвест" були продані на користь ТОВ "Вестіга" будинки №№ 12а і 14а.

"Незважаючи на те, що законність судових рішень була підтверджена Вищим господарським судом України, ТОВ "Пантеон-Інвест" не полишало спроб домогтися їх перегляду Верховним судом України. Однак Генеральна прокуратура відстояла у ВСУ рішення про незаконність укладення інвестиційного договору про передачу будинків у приватну власність, і 22 квітня історичні будинки остаточно повернуті громаді міста", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, наприкінці червня 2013 р. у Києві близько 3:00 у Шевченківському районі міста по вул. Мала Житомирська, 14 в чотириповерховому нежитловому будинку (розміром 60х40 м, відомому як садиба Мурашка) виникла пожежа.

Наприкінці січня 2013 р. Київрада підписала акт про вилучення і передачу в комунальну власність 0,38 га землі, на якій розташовані житлові будинки родини художника Мурашка.