ua en ru

ДБР підтвердило. Порошенку повідомили про підозру в держзраді

ДБР підтвердило. Порошенку повідомили про підозру в держзраді Фото: Петро Порошенко, п'ятий президент України (eurosolidarity.org)

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру п'ятому президенту України Петру Порошенку. Підозра стосується контрабандного постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ДБР.

"П'ятому президенту України повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій", - йдеться у заяві, поширеній прес-службою ДБР.

Порошенко, за даними слідства, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Росії, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР". Сприяння відбувалося шляхом виплат підконтрольним бойовикам підприємствам коштів за постачання вугілля на неокуповану територію.

"На думку слідства, своїми діями фігуранти справи поставили енергетичну сферу України у залежність від РФ та терористичних організацій. Що, у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало Росії більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності", - наголосили в ДБР.

Що відомо про цю справу

За даними слідства, на початку російської окупації Донбасу Віктор Медведчук та група українських чиновників вчинили змову, щоб перешкодити поставкам вугілля в Україну з Південної Африки. Замість цього вони організували контрабандний механізм постачання вугілля з окупованого Донбасу.

Для реалізації схеми, як встановило слідство, тодішній міністр енергетики Володимир Демчишин призначив бойовиків керівниками двох не працюючих вугільних підприємств в ОРДЛО. Він також нібито під тиском примусив "Центренерго" укласти контракти на постачання вугілля з цими підприємствами.

Завдяки цій схемі, як встановили правоохоронці, проросійські бойовики з так званих "ЛНР" та "ДНР" були профінансовані на понад 200 млн гривень.