ua en ru

"Газпром" вибув з десятки провідних енергетичних компаній світу

"Газпром" вибув з десятки провідних енергетичних компаній світу Фото: "Газпром"

"Газпром" зайняв 43 місце

Російський "Газпром" залишив першу десятку рейтингу провідних енергетичних компаній згідно з рейтингом Platts Top 250 Global Energy Company Rankings. Перше місце в рейтингу провідних компаній вже в 11-й раз поспіль посіла американська ExxonMobil, передає РБК.

Друге і третє місця зайняли Chevron і Royal Dutch Shell.

У першу десятку також увійшли китайські CNOOC (4), PetroChina (7) і China Shenhua Energy Co Ltd (9), американські нафтопереробники Valero і Phillips 66, а також компанія ConocoPhillips (7).

"Газпром", який в 2014 році завдяки найбільшою прибутку серед енергетичних компаній займав четверте місце, зараз лише 43-й. Platts пов'язує це з падінням рубля, яке викликало валютні втрати і ускладнило виплату за боргами і пролонгацію кредитних ліній.

Рейтинг провідних енергетичних компаній Platts складається на основі фінансових результатів компаній з сукупними активами понад 5 млрд дол. з урахуванням показників виручки, прибутку, прибутковості і вкладеного капіталу.

Сукупний прибуток десяти найбільших енергетичних компаній в світі за підсумками 2014 року склав 119 млрд дол., а сукупна виручка - 1,87 трлн дол. При цьому старший редактор Platts Роберт Перкінс заявив, що виручка і прибуток десяти найбільших енергетичних корпорацій знизилася більш ніж на третину.

Нагадаємо, турецька державна компанія Botas подала в міжнародний арбітраж позов до ПАТ "Газпром", в якій компанія оскаржує ціну на російський газ.