ua en ru

Росія має намір колонізувати Місяць та освоїти Марс, - Рогозін

Росія має намір колонізувати Місяць та освоїти Марс.

Росія має намір колонізувати Місяць та освоїти Марс. Про це у своїй статті в "Російській газеті" пише віце-прем'єр Росії, який курирує в уряду РФ оборонно-промисловий комплекс, Дмитро Рогозін (на фото).

"Росія в цілому визначилася з концептуальною основою вивчення та освоєння космічного простору. Нами повинні бути вирішені три стратегічні завдання: розширення нашої присутності на низьких навколоземних орбітах і перехід від їх освоєння до використання; освоєння з подальшою колонізацією Місяця і окололунного простору; підготовка і початок освоєння Марса та інших об'єктів Сонячної системи", - зазначає він.

За його словами, зараз в РФ розгортаються роботи по визначенню технічного вигляду пілотованого комплексу на основі ракети надважкого класу для польотів до Місяця, а в подальшому і до Марса.

"Крім того, ведуться проектні роботи по створенню потужних межорбитальных (міжпланетних) буксирів, без яких освоєння Місяця і дослідження планет Сонячної системи неможливо", - відзначив Рогозін.

Найближчу перспективу польотів на Місяць він бачить у створенні відвідуваною місячної і першої інопланетної лабораторії, де буде розміщений інструментарій вивчення глибин Всесвіту, лабораторія вивчення місячних мінералів, метеоритів, дослідне виробництво корисних речовин, газів, води з реголіту.

"Перші висадки людини на Місяць планується здійснити в 2030 році, після чого повинна розгортатися відвідувана місячна база. Термін може здатися далеким, однак тут ми не переслідуємо часові рекорди", - пише віце-прем'єр РФ.

На Місяці РФ збирається розмістити випробувальні полігони для накопичення та передачі енергії на відстань, для випробування нових двигунів. "Це повинно нагадувати освоєння нового материка", - зазначає Рогозін.

За його словами, Місяць - найближче джерело позаземного речовини, корисних копалин, мінералів, летючих сполук, води. "Луна - природна платформа для технологічних досліджень та випробувань нової космічної техніки", - підкреслює віце-прем'єр РФ.

Нагадаємо, 18 березня Президент РФ Володимир Путін підписав документ про приєднання до Росії Криму і Севастополя.