ua en ru

Рада надала право місцевій владі співфінансувати дороги державного значення

Рада надала право місцевій владі співфінансувати дороги державного значення Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 274 надепи

Верховна Рада України підтримала у першому читанні та в цілому законопроект № 2874 "Про внесення змін до деяких законів України щодо спів фінансування ремонту та утримання доріг державного значення". За відповідне рішення проголосували 274 надепи при 226 мінімально необхідних.

Цей закон дає можливість органам місцевого самоврядування співфінансувати дороги державного значення.

Так, закон вносить зміни до законів України "Про автомобільні дороги" та "Про місцеве самоврядування в Україні" у частині наділення органів місцевого самоврядування відповідними повноваженнями стосовно ремонту та реконструкції доріг державного значення, (які належать до Єдиної транспортної системи України.)

Також парламент підтримав у першому читанні та в цілому законопроект № 2875 "Про внесення змін до статті 91 Бюджетного кодексу України щодо співфінансування доріг державного значення". За відповідне рішення проголосували 279 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Даний закон пов'язаний з попереднім, і вносить зміни змін до підпункту "в" пункту 10 частини першої статті 91 Бюджетного кодексу України, доповнюючи перелік видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, видатками на капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах).

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту його метою є реалізація механізму участі місцевих громад і органів місцевого самоврядування у забезпеченні ремонту та реконструкції системи доріг державного значення, які знаходяться на території таких громад (на договірних умовах).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство інфраструктури України має намір децентралізувати дорожню інфраструктуру і послуги з ремонту доріг.

За інформацією "Укравтодору", 95% українських доріг потребують капремонту.