ua en ru

Fitch підвищило рейтинг "Нафтогазу" до рівня CCC

Fitch підвищило рейтинг "Нафтогазу" до рівня CCC Фото: Fitch Ratings

Дана рейтингова дія послідувала за підвищенням суверенного рейтингу України

Рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" в іноземній валюті з рівня СС до ССС. РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні ССС, повідомляє прес-служба агентства.

Згідно з рейтинговою шкалою агентства, рівень ССС говорить про те, що дефолт залишається реальною можливістю, здатність виконувати фінансові зобов'язання цілком залежить від стійкої та сприятливої ділової або економічної кон'юнктури.

У повідомленні йдеться, що дані рейтингові дії послідували за підвищенням суверенного рейтингу України з RD до CCC. В даний момент, рейтинги "Нафтогазу" знаходяться на одному рівні з суверенними рейтингами країни - єдиного акціонера підприємства. Такі рейтинги, за даними агентства, відображають сильні зв'язки компанії з державою, збереження слабких фінансових показників і ймовірний вплив політичних ризиків.

"На думку Fitch, своєчасна фінансова підтримка від держави продовжує грати ключову роль для кредитоспроможності "Нафтогазу", який має істотний операційний дефіцит (хоча він знижується через поетапну лібералізацію цін), викликаний різницею між цінами на імпортований газ і газовими тарифами на внутрішньому ринку для населення та теплогенеруючих компаній. Ми вважаємо, що без такої підтримки, компанія, ймовірно, припустила б дефолт", - йдеться в повідомленні агентства.

"Нафтогаз" - найбільша компанія України по видобутку, зберігання і транспортування природного газу. У 2014 році обсяг видобутку склав 17 млрд. куб. м газу, а імпорт з Росії та ЄС - 19,3 млрд. куб. м.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Fitch прогнозує зростання ВВП України на 1% у 2016 році.