ua en ru

ФДМУ пропонує спростити процедуру продажу довгобудів

ФДМУ пропонує спростити процедуру продажу довгобудів Фото: Фонд державного майна України

Як зазначає "Бюлетень про приватизацію", це робиться для підвищення інтересу інвесторів до придбання "пам'ятників безгосподарності"

Фонд державного майна України (ФДМУ) розробив зміни до закону України "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва (ОНБ)". Про це йдеться у статті "Як продати ОНБ" щоквартального офіційного видання "Державний інформаційний бюлетень про приватизацію", повідомили у прес-службі ФДМУ.

Як зазначається, стратегічна мета цих змін - активізувати продаж довгобудів або, як про них ще кажуть, пам'ятників безгосподарності.

"Тішити себе надією на те, що держава пригадає про свої забуті "пам'ятники", марно. Одна надія - на приватний бізнес", - йдеться в матеріалі ФДМУ про необхідність піти назустріч інвесторам. За словами начальника відділу приватизації об'єктів груп Д і Ж ФДМУ Тетяни Сьоміної, найголовніше завдання - дозволити продавати довгобуди під розбирання без земельних ділянок.

Як зазначається, ст.3 закону "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва" встановила імперативну норму щодо продажу об'єктів незавершеного будівництва на аукціонах разом із земельними ділянками, на яких розташовані такі об'єкти. На приватизацію не йдуть тільки заборонені ділянки. У результаті дана норма "істотно, якщо не катастрофічно, знизила попит на ОНБ". Якщо у 2006 р. ФДМУ продав 201 об'єкт незавершеного будівництва (всі об'єкти було реалізовано без земельних ділянок), то за вісім років, із 2007 (коли норма з'явилася в законі про бюджет) до 2014 рр. включно - загалом 185 об'єктів, наголосила Сьоміна.

Водночас у 2014 р. ОНБ було продано всього 11, а у 2013 р. - 18, процес приватизації навіть запропонованих об'єктів за нинішніх законодавчих умов може розтягнутися років на 30-35. Середній вік таких об'єктів 15-20 років.

Як зазначив покупець одного з ОНБ в Івано-Франківській обл. - фундаменту адміністративної будівлі, який виставляли на аукціон вже більше десяти разів, не потрібно зобов'язувати купувати землю, якщо цього не хоче інвестор. Адже кожен приватизований ОНБ, навіть якщо він купується під розбирання, - це робочі місця.

Також ФДМУ пропонує переглянути перелік документів для проведення державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва. Це має спростити процедуру держреєстрації об'єктів незавершеного будівництва, що підлягають приватизації, і дасть можливість залучити до приватизації об'єкти, право власності на які не могло бути зареєстровано у зв'язку з відсутністю необхідних документів.

На сьогодні пропозиція Фонду держмайна становить 351 об'єкт незавершеного будівництва. Як вважають у ФДМУ, законодавчі зміни мають стосуватися процедури продажу довгобудів, яких після цього стане набагато менше.

Відповідний законопроект про спрощення процедури продажу довгобудів напередодні передано для розгляду до Верховної Ради.

Нагадаємо, у вересні ФДМУ провів перший аукціон зі зниження ціни.