ua en ru

Європейські партнери на Ризькому саміті залишили Україну ні з чим, - Медведчук

Європейські партнери" за результатами Ризького саміту "Східного партнерства" залишили Україну ні з чим. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він зазначив, що на саміті в Ризі був прийнятий документ, в якому європейська сторона визнає суверенне право кожного з партнерів на вільний вибір рівня амбіцій і цілей". "Ні безвізового режиму, ні перспектив членства - тільки право на "вибір рівня амбіцій і цілей". І не більше того", - підкреслив Медведчук.

За словами політика, "європейська ідея", кинута в маси, виявилася не тільки утопією, але і відвертою брехнею євроінтеграторів.

"У Ризькій декларації ще раз підтверджена дата початку дії ЗВТ України і ЄС - 2016 рік. Але, по-перше, це було відомо і раніше. А по-друге, як ми вже встигли переконатися, що це зовсім невигідно самій Україні і могло бути виправданим лише у випадку серйозних поступок з боку Євросоюзу. На практиці ж вийшло, що ми пускаємо на свій ринок європейських товаровиробників, але при цьому не отримуємо ніяких бонусів", - підкреслив Медведчук.

Лідер "Українського вибору" вважає, що Київ програв, оскільки ще багато років українці будуть відчувати на собі всі негативні наслідки розриву налагоджених економічних зв'язків з країнами СНД, невдалої спроби переорієнтації на Захід, втрати найбільшого торгового партнера в особі Росії.

"Ми стали свідками найбільшого дипломатичного, політичного та економічного фіаско України, яке увійде в підручники з політології та політекономії як яскравий приклад того, якими можуть бути наслідки політичної сліпоти і непрофесіоналізму", - резюмував він.