ua en ru

У Європарламенті підтримали виділення 1,8 млрд євро допомоги Україні

У Європарламенті підтримали виділення 1,8 млрд євро допомоги Україні Фото: europa.eu

Комітет з питань закордонних справ Європарламенту підтримав надання макрофінансової допомоги в 1,8 млрд євро Україні. Відповідне рішення було прийнято в понеділок на засіданні комітету в Страсбурзі, передає ЄС-Плюс.

"Комітет з питань закордонних справ закликає комітет з питань міжнародної торгівлі, як відповідального комітету, запропонувати парламенту схвалити свою позицію на підтримку пропозиції Єврокомісії в першому читанні", - написано в резолюції, підготовленої депутатом Яцеком Сарюш-Вольським, за яку проголосувала більшість членів комітету.

У пояснювальній записці до резолюції наголошується, що макрофінансова допомога стане помітним внеском у підтримку легітимного керівництва України.

"Україна - не бідна країна. Вона опинилася у важкій фінансовій ситуації через відсутність довгий час потрібних структурних реформ, поганого управління і економічних і фінансових втрат із-за війни, іноземного вторгнення і окупації", - наголошується в схваленому документі.

Нова програма допомоги, запропонована Єврокомісією 8 січня, стане третьою програмою для України.

Макрофінансова допомога буде надаватися трьома траншами: перших два будуть виплачені у другій половині 2015 року, третій - на початку 2016 року.
У рамках перших двох програм Київ вже отримав 1,36 млрд євро з 1,61. 250 млн євро, що залишилися, будуть виплачені найближчим часом.

Нагадаємо, в ЄС вважають, що Україні знадобиться понад 41 млрд дол. допомоги.