ua en ru

Європарламент закликав ЄК захистити Україну та інші країни Східного партнерства від тиску Росії

Європарламент закликав ЄК захистити Україну та інші країни Східного партнерства від тиску Росії. Відповідну резолюцію ухвалив Європарламент.

Європарламент закликав ЄК захистити Україну та інші країни Східного партнерства від тиску Росії. Відповідну резолюцію ухвалив Європарламент.

У преамбулі до резолюції згадано надані Україні гарантії безпеки в обмін на ядерне роззброєння, відповідно до Будапештського меморандуму 1994 р., одна з яких передбачає підтримку в разі тиску економічними методами.
Європейський парламент "засуджує той факт, що з наближенням Вільнюського саміту Східного партнерства на країни Східного партнерства, які знаходяться на останньому етапі переговорів про підписання або парафування їх угод про асоціацію, збільшують різні види тиску; вважає цей тиск неприпустимим", - йдеться в проекті резолюції.

Автори резолюції також висловлюють рішучу підтримку парафування або підписання на Вільнюському саміті угод про асоціацію з країнами-партнерами, які цього хочуть і готові до цього, за умови виконання необхідних вимог".

"Країни-учасниці програми "Східне партнерство", які рухаються до підписання угоди про асоціацію, останнім часом стикаються з тиском з боку Росії, включаючи адресні санкції щодо експорту України, натяки на можливість посилення тиску на Молдову шляхом заборони експорту продукції винної промисловості, додаткові перешкоди на шляху до врегулювання придністровського конфлікту... спрямовані на примус країн "Східного партнерства" не підписувати попередні угоди про асоціацію, але активізувати роботу з Митним Союзом, який Росія має намір перетворити в Євразійський союз, поставила їх у складне становище в наслідок геополітичних обмежень", - йдеться в проекті документа

Також Європарламент у резолюції закликав Росію утриматися від дій, які явно суперечать принципам Гельсінської акту, "утриматися від більшого тиску на східних партнерів і повною мірою поважати їх суверенне право на власні політичні рішення".

Нагадаємо, що Росія вже не перший місяць загрожує Україні різними наслідками і санкціями, що вживатиме, якщо наша країна підпише угоду про асоціацію з ЄС. У Європі до прийняття резолюції також засуджували позицію РФ . Так, голова Європейської ради Херман ван Ромпей заявляв, що УА України з ЄС не повинна руйнувати давні зв'язки з Росією і ставити Київ перед вибором. А от міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус вважає, що тиск Росії на Україну та інші країни Східного партнерства буде посилюватися. У свою чергу, Прем'єр -міністр Росії Дмитро Медведєв також заявив, що якщо Україна отримає асоційоване членство в ЄС, то шлях до МС буде закрито.

Останнім скандалом в україно-російських відносинах стала "митна блокада", влаштована Росією в серпні. Тоді в Кремлі пояснили, що дії російської митниці пов'язані з підготовкою до підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Днями радник Президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що посилення Росією митних процедур стало відповіддю на офіційну публікацію Україною проекту угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він також звинуватив Україну в порушенні договору про співпрацю і партнерство з Росією. При цьому обидві країни входять до СОТ, і торгові спори можуть бути оскаржені. Про такі наміри заявляв зокрема, прем'єр-міністр України Микола Азаров.

До цього країни МС на чолі з Росією влаштували "полювання" на продукцію Roschen, однак після проведення всіх перевірок, питання було вирішено.

Нагадаємо, що Україна розраховує в листопаді у Вільнюсі на саміті "Східне партнерство" підписати угоду про асоціацію з ЄС.