ua en ru

Європарламент підготував резолюцію із закликом до РФ звільнити Савченко

Європарламент підготував резолюцію із закликом до РФ звільнити Савченко Фото: Надія Савченко

Відповідальність за "безпеку та життя" Савченко покладається на російську владу

Європейський парламент підготував резолюцію із закликом до Росії звільнити українську льотчицю Надію Савченко, передає Deutsche Welle з посиланням на проект резолюції.

У документі наголошується, що "утримання Надії Савченко як в'язня війни в Росії є порушенням Женевської конвенції", а ті, хто відповідальний за це "може відчути на собі дію міжнародних санкцій чи юридичні наслідки своїх дій".

У проекті резолюції Європарламенту також звертається увага на "надзвичайно вразливий" стан здоров'я української льотчиці і покладається пряма відповідальність за безпеку та життя" Надії Савченко на російську владу.

Крім того, документ містить заклик на адресу Москви допустити до української льотчиці незалежних міжнародних лікарів і представників міжнародних гуманітарних організацій.

У Європарламенті сподіваються, що президент Франції та канцлер ФРН порушено питання звільнення Надії Савченко в ході наступної зустрічі контактної групи з питань імплементації мінських домовленостей в нормандському форматі.

"Звільнення Надії Савченко - не тільки необхідний крок для поліпшення відносин між Україною і Росією, це також продемонструє повагу з боку російської влади до фундаментальних прав людини", - наголошується в проекті резолюції.

У проекті резолюції "Справа Надії Савченко" міститься також заклик до російської влади "негайно звільнити всіх інших українських громадян, включно з українським режисером Олегом Сенцовим і Хайсером Джемільовим, які знаходяться у незаконному тюремному ув'язненні в Росії".

У разі ухвалення резолюції Європарламентом її текст надішлють не тільки у відповідні європейські інституції, але і на адресу президента, уряду і Держдуми Росії. Відповідне розпорядження міститься в останньому пункті висновків документа.

Нагадаємо, захист Савченко наполягає на її повернення в СІЗО.