ua en ru

Евакуація населення, затоплені дороги і траси: захід України охопила повінь

Евакуація населення, затоплені дороги і траси: захід України охопила повінь Фото: паводок в Івано-Франківській області (dsns.gov.ua)

Жертвами стихії в західних областях стало 3 людини

Негода на заході України вирує вже кілька днів. У 4-х областях зливи спричинили масштабну повінь, затопило автомагістралі і будинки. Десятки населених пунктів залишилися без світла і газу. Всі подробиці на даний момент, як проходить ліквідація наслідків негоди - на РБК-Україна.

Ситуація в Івано-Франківській області

В Івано-Франківській області зберігаються складні погодні умови. Найбільш постраждали гірські райони, де люди фактично опинилися відрізаними від цивілізації. У Верховинський район направлено вертоліт з 3 тоннами гуманітарного вантажу.

Сьогодні паводок зруйнував міст через річку Лімниця, що з'єднував село Підмихайля і калуський мікрорайон Хотінь. Міст довжиною 145 метрів протягом 7 років відновлювали після повені в 2008 році, до цього спорудження також знаходилося в аварійному стані.

паводокФото: зруйнований міст (facebook.com.blackkalush)

24 червня в Яремче Івано-Франківської області стався обвал дороги, внаслідок чого був пошкоджений головний водопровід. Подача питної води на місто припинена з 13:00, тривають роботи з ліквідації аварії.

Без газу залишилося близько 10 тис. осіб

В Івано-Франківській та Чернівецькій областях більше 30 бригад цілодобово працюють над усуненням аварій на гозопроводах. Від газопостачання відключено близько 10 тис. споживачів.

Негода зруйнувала опори газопроводів над річкою Черемош. Також стався обрив на газопроводі-відводі, який веде до ГРС Брусниця. Доступ ремонтних бригад до газопроводів ускладнений через високий рівень води.

Повінь в Тернопільській області

Після переливу Дністра через дамбу виникла загроза підтоплення сіл Устя-Зелене та Лука в Монастириському районі. Також рятувальники проводять часткове відселення жителів села Коропець, де затопило сільгоспугіддя. Всього необхідно евакуювати 254 людини.

Дністер перелився через дамбу в Тернопільській областіФото: Дністер перелився через дамбу в Тернопільській області (dsns.gov.ua)

На заході оголошено червоний рівень небезпеки

Через різке погіршення погодних умов 23 червня Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила про червоний рівень небезпеки в Івано-Франківській області та на Буковині.

Сильна злива призвела до підняття ґрунтових вод. Підтопило близько 200 населених пунктів у Львівській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях.

Було евакуйовано 389 місцевих жителів, 3 людини стали жертвами стихії. Порушено транспортне сполучення між 34 населеними пунктами.

эвакуация местных жителейФото: евакуація місцевих жителів (dsns.gov.ua)

Ліквідація наслідків повені

В Івано-Франківську область вранці 24 червня вилетіли прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр МВС Арсен Аваков, командувач Нацгвардією Микола Баклан і глава ДСНС Микола Чечоткін. На Прикарпатті створено оперативний штаб для координації дій з ліквідації наслідків повеней.

До рятувальних та відновлювальних робіт залучено 1,5 тис. службовців Нацполіціі, ДСНС, Нацгвардії. Задіяно авіацію (4 вертольоти, військовий літак Нацгвардії) і спецтехніка.

Проводиться укріплення берегів, відкачування і відведення води. Поліцейські і військові охороняють будинки евакуйованих місцевих жителів від мародерства.

В Офісі президента повідомили про те, що постраждалим від негоди буде надана гуманітарна допомога. У західні регіони вже доставлено більше 1,2 тонн продуктів харчування і води.

Фото: Денис Шмигаль і Арсен Аваков прибули в Івано-Франківську область (facebook.com/MNS.GOV.UA)

Штормове попередження на Буковині

На 24 червня синоптики спрогнозували підняття рівня води в річці Прут до максимального рівня дощового паводку (680 -730 см від нульового значення). О 12:00 у селі Тарасівці Новоселицького району рівень води досягав 7,5 метрів, а в селі Дубівці о 13:00 піднявся до 8,7 метрів.

Підтоплено 34 населених пункти, частково без світла залишилися населені пункти в Путильському, Сторожинецькому, Хотинському та Кіцманському районах. Затопило Калинівській ринок і ринок "Добробут" в Чернівцях.

Станом на 07:00 24 червня в Чернівецькій області було ліквідовано підтоплення в с. Бисків, с.Черепівка, смт. Глибока, відселено 101 особу, з них 27 дітей.

Триває зміцнення пошкоджених дамб в с. Банилів і місті Вижниця. На хуторі Білий Потік в результаті опадів стався зсув грунту, брудом накрило один двір, люди не постраждали.

наводнение

Фото: повінь на Буковині (dsns.gov.ua)

Через повінь відключено газопостачання в селах Кіцманського району: Драченцах, Білій і Стрілецькому Куті. Аварійні бригади працюють над усуненням пошкоджень на ділянках газопроводу.

Пік негоди в Івано-Франківській області

Дощі в регіоні тривають з 22 червня. У 15 районах Івано-Франківської області затоплено 161 населений пункт, 29 з них заблоковані для проїзду. Три особи загинули, а один житель зник безвісти.

Найбільш постраждали Верховинський, Косівський, Рожняковський райони, де випало до 70% місячної норми опадів. Дністер розлився на 7 метрів, такий рівень спостерігався 12 років тому.

23 червня в селі Микуличин стався зсув, через що було заблоковано транспортне сполучення із Закарпатською областю по трасі державного значення Н-09.

Обліт затоплених територій Івано-Франківської області з метою моніторингу наслідків негоди

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова ДСНС Микола Чечоткін та командувач Національної гвардії Микола Балан здійснили обліт найзатопленіших територій Івано-Франківської області з метою моніторингу наслідків негоди. Крім цього, заплановане засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Опубліковано ДСНС України Середа, 24 червня 2020 р.

На ранок середи силами рятувальників вдалося ліквідувати наслідки паводку в 4 селах, були організовані об'їзні шляхи до населених пунктів області. Комунальники продовжують роботу над усуненням пошкоджень на автомагістралях.

285 людей евакуйовано зі своїх будинків, залишаються затопленими 4 444 житлові споруди. 5 ділянок автомагістралей очищені після зсуву ґрунту.

У зв'язку з відсутністю транспортного сполучення з Верховинським районом, туди направлений вертоліт з 2,5 т гуманітарного вантажу для місцевих жителів.

Львівська область

В результаті сильних опадів у Львівській області частково затопило 11 населених пунктів Стрийського, Жидачівського, Старосамбірського районів. У них підтоплено 103 житлових будинки, 2 магазини, клуб-бібліотека. Силами ДСНС на катамаранах перевезли 58 жителів Стрийського району, врятовано 3 особи. Всього по області евакуйовано 136 осіб.

Після підняття рівня води в річці Свіча Жидачівського району затопило дорогу регіонального значення, 50 присадибних ділянок, 1 житловий будинок.

Закарпатська область

На Закарпатті постраждали від стихії 12 населених пунктів в 3-х районах. Затоплено 135 дворів і 40 га пасовищ. Пошкоджено 12 комунальних і 6 ділянок державних доріг. Зруйновано 5 підвісних мостів, а також пошкоджені 14 мостів. В Закарпатській ОДА оцінила збитки від повені в 125 млн грн.

Рахів 23.06.2020р.

Опубліковано Misha Havrylets Вівторок, 23 червня 2020 р.

До ліквідації наслідків негоди залучено 41 рятувальників і 17 одиниць техніки. Відкачано більше 21 тис. Куб. м води.

Нагадаємо, в Чернівецькій ОДА дали рекомендації для місцевих жителів на випадок підтоплення.

Раніше повідомлялося, що в західні регіони направлені сили Нацгвардії, МВС і авіація для ліквідації паводків.