ua en ru

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити 11 тис. євро Карпюку і ще двом членам УНА-УНСО

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити 11 тис. євро Карпюку і ще двом членам УНА-УНСО Фото: Микола Карпюк

Ще чотирьом націоналістам суд відмовив у компенсації

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав державу Україна виплатити 11 тис. євро в якості компенсації моральної шкоди трьом членам УНА-УНСО Миколі Ляховичу, Миколі Карпюку та Ігорю Мазуру, засудженим за участь в масових заворушеннях у березні 2001 р. Відповідне рішення 6 жовтня 2015 р. було оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

Зокрема, європейський суд постановив виплатити по 4 тис. євро Ляховичу та Мазуру, 3 тис. євро - Карпюку.

"Суд прийшов до висновку, що хоча санкції за роль заявників в організації заворушень і підбурювання до насильства, як можна припустити, були виправдані метою підтримання громадської безпеки, присуджені їм тривалі терміни тюремного ув'язнення - від двох з половиною та чотири роки - не було співрозмірні цієї законної мети", - говориться в рішенні суду.

Відповідно, зазначають в ЄСПЛ, мали місце порушення законодавства з прав людини стосовно Карпюка, Ляховича та Мазура.

При цьому ЄСПЛ відмовив у компенсації ще чотирьом позивачам, заарештованим у цій справі - Сергію Гальчику, Олегу Бурячку, Андрія Косенко та Григорія Ляховича.

На думку суду, щодо цих чотирьох заявників не було порушень, оскільки "вони були засуджені за конкретні акти насильства, при цьому вони не представили жодної інформації, яка могла б переконати суд переглянути висновки національних судів щодо них".

Зазначимо, 9 березня 2001 р. у Києві біля будівлі адміністрації Президента України відбулися зіткнення між учасниками антипрезидентської акції "Україна без Кучми" і правоохоронними органами. Служба безпеки України порушила кримінальну справу щодо людей, обвинувачених в організації та активної участі у заворушеннях. Тоді були заарештовані члени УНА-УНСО, в тому числі лідер організації Андрій Шкіль.

За результатами судових розглядів, Микола Карпюк був засуджений 4,5 року, Ігор Мазур, Сергій Гальчик, Ярослав Мирончук, Руслан Зайченко - на 4 роки, Олег Бойко та Володимир Горощюк - на 3,5 року, Олег Бурячок - на 3 роки, Василь Назар - на 2,3 року, Андрій Косенко, Володимир Павлюк, Станіслав Самофалов і Олег Селега - на 2 роки. Четверо з 18 засуджених отримали по два роки з відбуванням покарання умовно. Сам Шкіль був обраний народним депутатом і звільнений з-під варти, отримавши депутатську недоторканність.

Нагадаємо, на даний момент Микола Карпюк і ще один член УНА-УНСО утримуються під вартою в Російській Федерації, де їх звинувачують у тому, що вони в 1994-1995 рр. воювали на стороні УНА-УНСО проти російських військовослужбовців.. У вересні 2015 р. у Чечні почалися судові слухання у справі.