ua en ru

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити 20 тис. євро екс-співробітникам "Аеросвіту" за відмову у страйку

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 20 тис. євро компенсації нематеріальної шкоди п'ятьом колишнім співробітникам авіакомпанії "Аеросвіт" за відмову їм у проведенні страйку в 2011 р.

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 20 тис. євро компенсації нематеріальної шкоди п'ятьом колишнім співробітникам авіакомпанії "Аеросвіт" за відмову їм у проведенні страйку в 2011 р. Відповідне рішення було прийнято судом сьогодні, 2 жовтня, передає ЄС-плюс з посиланням на прес-службу ЄСПЛ.

Позов проти України було подано п'ятьма колишніми співробітниками "Аеросвіту" - Веніаміном Тимошенко, Андрієм Бородіним, Ольгою Іванової, Олегом Пушняком і Тарасом Товстым. Всі п'ятеро працівників "Аеросвіту" в 2011 р. планували взяти участь у страйку льотного персоналу авіакомпанії у зв'язку із затримками у виплаті зарплат і з вимогами підвищення безпеки літаків.

Після звернення керівництва компанії в суд, в жовтні 2011 р. персоналу "Аеросвіту" було заборонено проводити страйк на підставі положень Транспортного кодексу, які забороняють страйки на транспорті, які можуть негативно вплинути на перевезення пасажирів, а також на підставі Кодексу законів про працю, що забороняє страйки, якщо вони можуть мати негативні наслідки для життя та здоров'я людей.

ЄСПЛ визнав, що забороною на проведення страйку Україна порушила статтю 11 Європейської конвенції прав людини (право на свободу зборів і асоціацій).

Нагадаємо, екс-гендиректор "Аеросвіту" визнаний винним у невиплаті заробітної плати працівникам компанії.