ua en ru

ЄС запускає військово-морську операцію проти нелегалів в Середземному морі

ЄС запускає військово-морську операцію проти нелегалів в Середземному морі Фото: судно з нелегалами в Середземному морі

Операція буде складатися з трьох етапів

Рада Європейського союзу, сьогодні, 22 червня, прийняв рішення про запуск військово-морської операції проти контрабандистів і мігрантів у Середземному морі. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ради ЄС.

"Сьогодні Рада ЄС почав військово-морську операцію проти торговців людей і контрабандистів в Середземному морі під назвою "EUNAVFOR Med". Її місія полягає в ідентифікації, збирання й утилізації суден і заморожування активів, що використовуються або передбачуваних для використання мігрантами, контрабандистами або торговцями людьми", - йдеться у повідомленні..

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки ЄС Федеріка Могерини підкреслила, що ЄС як ніколи серйозно сприймає ситуацію з біженцями.

Перший етап операції ЄС націлений на спостереження і оцінку мереж контрабанди людей і торгівлі ними в південній і центральній частині Середземного моря. Другий етап операції передбачає пошук та, при необхідності, вилучення підозрілих суден. Третя фаза передбачає позбавлення від судів, заморожування активів і затримання контрабандистів.

Штаб-квартира операції EUNAVFOR Med знаходиться в Римі. Загальна вартість операції оцінюється в 11,82 млн євро на початковий етап, який триватиме 2 місяці, і мандат в 12 місяців.

Нагадаємо, операцію проти контрабандистів у Середземному морі в ЄС узгодили ще 18 травня.