ua en ru

ЄС не відновить нормальні економічні відносини з РФ до повернення Криму Україні

ЄС не відновить нормальні економічні відносини з РФ до повернення Криму Україні Фото: Хельга Шмідт

В ЄС занепокоєні через погіршення ситуації із забезпеченням прав людини в Криму

ЄС не відновить нормальні економічні відносини з Росією, допоки Україні не буде повернуто Крим та не припиниться агресія на Донбасі. Про це в ході підсумкової прес-конференції в Брюсселі повідомила заступник Генерального секретаря Служби зовнішніх дій ЄС Хельга Шмідт.

"Ми розуміємо всі труднощі,які існують у відносинах з Росією. Я маю на увазі незаконну анексію Криму і Севастополя, і конфлікт, що продовжується на сході України. Ми розуміємо, що не буде повернення до нормальних економічних стосунків між Європою і Росією, допоки буде продовжуватися агресія і буде анексія Криму",- сказала вона.

Шмідт підкреслила, що Європа вимагатиме виведення військ з території України та повернення територіальної цілісності державі.

"Необхідно відвести всі іноземні війська з території України,надати повний контроль Україні над своїми кордонами, треба чекати повної імплементації мінських угод. Але ми бачимо в той же час, що щодня продовжуються насилля, бойові дії",- додала Шмідт та запевнила, що ЄС буде продовжувати надавати підтримку і допомогу Україні.

Також в ЄС висловили занепокоєння з приводу погіршення ситуації із забезпеченням прав людини в Криму.

"Стосовно Криму ми відзначаємо значне погіршення прав людини",- підсумувала вона.

Разом з тим Шмідт зауважила, що Україна є ключовим партнером ЄС у програмі Східно-Європейського партнерства.

Нагадаємо, Європейський Союз в березні розгляне питання продовження індивідуальних санкцій проти Росії у зв'язку з окупацією частини території України.