ua en ru

У ЄС вважають, що Україна відчує вплив від ЗВТ на економіку через 5-10 років

У ЄС вважають, що Україна відчує вплив від ЗВТ на економіку через 5-10 років Фото: Ніколас Бердж (Hromadske.tv)

Про це заявив керівник торгово-економічного відділу представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж

Україні потрібно 5-10 років, щоб відчути вплив зони вільної торгівлі з Європейським союзом (ЗВТ) на економіку. Про це сьогодні в ході прес-конференції в Києві заявив керівник торгово-економічного відділу представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж, передає кореспондент РБК-Україна.

"Будемо говорити про лібералізацію тарифів, будуть змінюватися тарифи з обох сторін, буде збільшуватися доступ до ринку. Але для того, щоб великі зміни відбувалися, треба десь 5-10 років для того, щоб більш значні зрушення відчути", - сказав Бердж, висловивши сподівання, що в результаті введення ЗВТ з ЄС розпочнеться зростання української економіки.

Також Бердж запевнив, що представництво ЄС докладатиме зусиль, щоб збільшити приплив інвестицій європейських компаній в Україні, а такжеследіть за виконанням торговельної угоди.

"ЄС продовжуватиме надавати допомогу Україні в її русі вперед. Що стосується планів на 2016 рік, ми будемо, безумовно, стежити, щоб виконувався цей договір про ЗВТ", - додав керівник торгово-економічного відділу представництва ЄС в Україні.

Нагадаємо, ЄС і Україна підписали Угоду про асоціацію у два етапи: політичну частину 21 березня 2014 року, економічну - 27 червня 2014 року. Європейський парламент і Верховна Рада ратифікували УА 16 вересня 2014 року. При цьому 12 вересня сторони прийняли рішення відкласти набуття сили ЗВТ до кінця 2015 р.

Після цього Росія наполягала на новій відстрочці вступу в силу угоди про ЗВТ, проте у ЄС відмовилися це робити. Згодом у Євросоюзі неодноразово наголошували, що знову відкладати застосування економічної частини УА з Україною не будуть, і вона набуде чинності з 1 січня 2016 року.

Президент України Петро Порошенко раніше заявляв, що Рада ЄС завершила всі процедури для запуску ЗВТ з Україною з 1 січня 2016 року.

Як повідомлялося, Україна, Росія і ЄС сьогодні проведуть консультації щодо ЗВТ.