ua en ru

ЄС закликав Туреччину визнати переслідування вірмен геноцидом

ЄС закликав Туреччину визнати переслідування вірмен геноцидом Реджеп Тайіп Ердоган

Європейський парламент закликав Туреччину визнати геноцидом переслідування вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках. Про це йдеться в проекті резолюції, прийнятій євродепутатами більшістю голосів у середу, 15 квітня, передає DW.

Згідно з текстом документа, визнання геноцидом подій столітньої давності має покласти початок "щирого примирення турецького і вірменського народів".

Крім того, в доповнення до проекту резолюції європарламентарі підтримали недавнє висловлювання Папи Римського Франциска, який назвав вірмен жертвами "першого геноциду XX століття".

У свою чергу турецький Президент Реджеп Тайіп Ердоган ще до голосування заявив про малозначущість його результату. Ердоган підкреслив, що Туреччина не здійснювала "такого гріха і такого злочину". За його словами, результат вотуму "в одне вухо влетить, а через інше вилетить".

Туреччина, яка претендує на вступ до ЄС, відмовляється вважати події тих років геноцидом, заявляючи про кілька сотень тисяч загиблих в результаті бойових дій і голоду під час Першої світової війни.

У Єревані смерть півтора мільйонів вірмен в османські часи вважається цілеспрямованим знищенням. Європарламент кваліфікує ці події як геноцид з 1987 року.

Нагадаємо, 12 квітня Папа Римський Франциск виголосив проповідь, в якій назвав трагедіями XX століття нацизм, сталінізм і геноцид вірмен в Туреччині.

Пізніше Туреччина висловила протест Папі Римському з-за слів про "геноцид вірмен". МЗС Туреччини відкликало свого посла у Ватикані назад до Анкари і викликало посла Ватикану, зазначивши, що слова Франциска викликали "проблему довіри" в дипломатичних відносинах.