ua en ru

ЄС призупинив антимонопольне розслідування проти "Газпрому"

Антимонопольне розслідування Європейського Союзу проти російської компанії "Газпром" призупинено у зв'язку з вивченням єврокомісаром з конкуренції Маргрети Вестагер газового ринку Європи, інфраструктури і цін. Про це сама Вестагер розповіла Euobserver.

Вестагер зайняла пост єврокомісара з питань конкуренції 1 листопада 2014 року. Її попередник Хоакін Альмунія в жовтні 2013 року заявив, що Євросоюз готовий висунути "Газпрому" звинувачення в діях, які перешкоджають вільній конкуренції, що може призвести до штрафу в 15 млрд дол. Однак цього не сталося, а навесні 2014 року, коли почався конфлікт в Україні, багато експерти пов'язали відсутність подальших дій Єврокомісії щодо "Газпрому" саме з цією обставиною.

"Європейська комісія продовжує розслідувати можливі монополістичні практики "Газпрому" в Центральній та Східній Європі. Хоча я не можу коментувати триваюче розслідування, хочу підкреслити, що правила конкуренції ЄС застосовуються однаково до всіх компаній, які працюють в Європі, незалежно від країни їх походження. Ви, без сумніву, знаєте, що раніше комісія пред'явила позови великому числу іноземних компаній різної юрисдикції по різних питань конкуренції", - раніше заявляв заступник голови Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович.

Офіційне антимонопольне розслідування відносно "Газпрому" Єврокомісія відкрила 4 вересня 2012 року.

Нагадаємо, "Газпром" упевнений, що зможе зберегти свою 30%-у частку на європейському ринку газу в 2015 р., незважаючи на падіння експорту палива за підсумками 2014 р.