ua en ru

Енергетика неможлива без природних монополій, - екс-міністр палива та енергетики

Енергетика неможлива без природних монополій. Таку думку висловив член експертної ради Фонду розвитку конкуренції, екс-міністр палива і енергетики Сергій Єрмілов на конференції з питань розвитку конкуренції на ринку газу.

"Енергетика не може існувати без природних монополій. Це само собою зрозуміло. Проблема не в тому, що вони (монополії) є приватні або державні, а в тому, як вони регулюються", - сказав він.

За словами Єрмілова, досі досі в Україні немає закону про національному регуляторі у сфері енергетики. На його думку, члени цього органу повинні обиратись на відкритому конкурсі. Основним завданням регулятора має стати встановлення тарифів за чіткою методикою, затвердженою на рівні уряду.

В. о. голови Антимонопольного комітету України Микола Бараш зазначив, що монополії є у всьому світі. "Раніше в державі були дві речі, яких розбиралися - це футбол і політика, тепер з'явилася третя - монополії. Але вони мають право на існування. Тисячі і тисячі підприємств законно володіють монополією на своїх ринках. Їх послугами користувалися вчора, користуються сьогодні і будуть користуватися завтра", - сказав він. За його словами, основна вимога до таких компаній - "якісні послуги і адекватні ціни". "Монополії діють у тих рамках, в яких їм дозволено працювати державою", - зазначив Бараш. Тому, на його думку, необхідно висловлювати претензії, швидше, не до монополістам, а до регулює їх органам.

Голова експертної ради Фонду розвитку конкуренції Олександр Мельниченко додав, що монополії існують стільки ж, скільки і людство. Українське законодавство дозволяє їх створення і функціонування. За словами експерта, Антимонопольний комітет України не надав жодного дозвіл для монопольного об'єднання. Такі рішення приймає уряд, якщо вигода для суспільних інтересів від такої концентрації більше негативних наслідків обмеження конкуренції. Мельниченко вважає, що уряд мав повне право на створення монополіста в особі "Нафтогазу України".

Він також додав, що АМКУ виконує свої функції по контролю за дотриманням конкуренції, незважаючи на серйозне недофінансування. За його словами, після розслідування картельних змов торговельних мереж такий аналіз необхідно провести на чутливому для споживача ринку світлих нафтопродуктів і у фармацевтиці.