ua en ru

Експерти ФБР США десятиліттями проводили помилкові експертизи, - Washington Post

Експерти ФБР США десятиліттями проводили помилкові експертизи, - Washington Post Фото: ФБР США

Експерти Федерального бюро розслідувань (ФБР) Сполучених Штатів Америки (США) десятиліттями надавали судам неправдиві дані експертиз волосся, знайдених на місцях злочинів. Фальшиві експертні висновки могли призвести до засудження сотень невинних людей, починаючи з 1972 до 1999 року, передає Deutsche Welle з посиланням на газету Washington Post.

Washington Post посилається на дослідження, проведене адвокатами. Серед 268 справ, які були досліджені, більше 95% випадків експертизи волосся, знайдених на місцях злочинів, виявилися невірними. Помилкові висновки судмедекспертів могли призвести до засудження невинних, вважають автори дослідження.

Газета звертає увагу на те, що серед вивчених справ в 32 випадках були винесені смертні вироки. 14 засуджених до смерті вже покарані або померли за ґратами.

У деяких справах судмедексперти ФБР робили висновок, що волосся, знайдені на місці злочину, що належали підсудному особі. При цьому експерти посилалися на сумнівну статистику.

У ФБР визнали, що письмові стандарти проведення аналізу волосся з'явилися тільки з 2012 року. ФБР і Міністерство юстиції США в письмовій заяві оголосили про намір терміново провести розслідування. В майбутньому структури обіцяють забезпечити безпомилкове проведення експертиз.

Нагадаємо, раніше російські хакери намагалися отримати дані, що стосуються переговорів США з їх союзниками з приводу санкцій.