ua en ru

Експерт: звинувачення Яценюка "проросійськості" є типовим "чекістським прийомом"

Звинувачення прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка "проросійськості" з боку окремих депутатів фракції БПП, можливо, стало несподіванкою для прем'єр-міністра, але є цілком зрозумілим з точки зору президентської фракції. Про це заявив директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Ми з вами бачимо початок кампанії з дискредитації прем'єр-міністра Яценюка перед днем уряду і голосування про вотум довіри Кабінету міністрів. Це - просто перший постріл", - зазначив експерт.

За його словами, всім чудово відомо про ненависть Кремля до уряду Яценюка, який не приховує своєї прозахідної орієнтації і бореться з російським впливом на економіку України.

"Чого варті одні тільки рішення про відмову від російського газу", - сказав Віктор Небоженко.

На його думку, те, що "представник БПП виступив з натяками на "російськість" Яценюка - це спроба відвернути увагу громадськості від скандалу, що виник у самій фракції БПП між відвертими корупціонерами і молодими депутатами, які не хочуть нести відповідальність за дії корупціонерів".

"Ось від чого зараз потрібно було відволікти увагу "сенсаційною" заявою БПП", - підкреслив Небоженко.

"Звинувачення в "проросійськості" - старовинний московський спосіб дискредитації націонал-демократів. Кремль протягом останніх 50 років регулярно використовує цей метод - натякнути, що той чи інший націонал-демократ і патріот України нібито є прихованим агентом КДБ і потурає Москві", - зазначив експерт.

"Це дискредитує людину: спробуйте потім відмитися, якщо сам Кремль визнав, що ви - його людина. Це суто чекістський прийом, і це говорить про те, що цей виступ було зрежисовано зовсім іншими людьми, а депутату просто дали можливість озвучити це", - резюмував Віктор Небоженко.