ua en ru

Екс-ректору Мельнику повідомили про підозру в отриманні хабарів і розтраті майна

Екс-ректору Мельнику повідомили про підозру в отриманні хабарів і розтраті майна Фото: Петро Мельник

Мельник отримав від студентів хабарі на загальну суму 63 тис. грн

Колишньому ректору Національного університету державної податкової служби України Петру Мельнику вчора, 28 травня, було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 2,3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) Кримінального кодексу України. про це йдеться в повідомленні прес-служби МВС України.

Мельнику загрожує до 12 років позбавлення волі. Тривають слідчі дії.

"У період з березня 2010 по квітень 2013 року, Петро Мельник перебуваючи на посаді ректора Національного університету державної податкової служби України, отримав від студентів хабарі на загальну суму 63 тисячі гривень. Правоохоронцями встановлено, що для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра студенти перерахували кошти під виглядом "благодійних внесків" на зазначені екс-ректором реквізити", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Мельник особисто пропонував "допомогти" студентам, які хочуть вчитися на п'ятому курсі і отримати ступінь магістра (спеціаліста). У разі їх згоди екс-ректор передавав студентам листа з реквізитами для перерахування коштів на поточні рахунки підконтрольного йому юридичної особи - Ірпінської фінансово-юридичної академії.

"У подальшому кошти, які надходили, як безповоротна фінансова допомога, перераховувалися на інші підприємства, в тому числі таких, що мають ознаки фіктивності. При цьому "благодійні внески" з академії на потреби Національного університету ДПС України не використовувалися", - зазначили в МВС.

Нагадаємо, Мельник був затриманий 27 липня 2013 р. при отриманні від двох громадян України хабарів у розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ їх родичів у внз, яким він керував.

1 серпня 2013 р. Печерський райсуд Києва обрав Мельнику запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 вересня включно. 7 серпня на Мельника наділи електронний браслет для відстеження його перебування. 9 серпня стало відомо, що Мельник втік з-під домашнього арешту, скинувши електронний браслет.

14 серпня 2013 р. Мельник був оголошений в міжнародний розшук, а 1 квітня 2014 р. він був затриманий після прибуття до Києва з Лондона.

У червні 2014 р. справу екс-ректора Петра Мельника направлено до суду.