ua en ru

Екс-Президента Єгипту Мурсі засудили до 20 років в'язниці

Екс-Президента Єгипту Мурсі засудили до 20 років в'язниці Екс-Президент Єгипту Мухаммед Мурсі

Суд визнав колишнього Президента Єгипту Мухаммеда Мурсі винним у загибелі демонстрантів під час протестів 2012 року і засудив його до 20 років в'язниці, передає Reuters.

Рішення суду було оголошено в телевізійній трансляції. За даними агентства, вирок не передбачає дострокового звільнення, але може бути оскаржений.

Мурсі став Президентом Єгипту після повалення у 2011 році Хосні Мубарака, який правив країною беззмінно протягом 30 років. Він був лідером Партії свободи і справедливості, заснованої ісламістським рухом "Брати-мусульмани" і став першим демократично обраним главою держави.

У грудні 2012 року проти його влади почалися заворушення, в ході яких загинули 11 людей, головним чином прихильників президента. Влітку 2013 року військові усунули Мурсі від влади, і президентом став колишній начальник генштабу Абдул Фаттах аль-Сісі.

Мурсі та інших лідерів «Братів-мусульман» звинуватили в підбурюванні до вбивства опозиціонерів під час заворушень наприкінці 2012 року. Прокурори зажадали засудити його до смертної кари.

Колишній Президент не визнав свою провину і відкинув повноваження суду. Він назвав дії аль-Сісі військовим переворотом і звинуватив нинішню владу у використанні судів для зведення рахунків з політичними супротивниками.
Разом з Мурсі до 20 років в'язниці були засуджені 12 лідерів "Братів-мусульман", включаючи генерального секретаря Партії свободи і справедливості Мохамеда ель-Белтаджі та заступника голови партії Ессама ель-Еріан.

Як повідомлялося, раніше у квітні суд у Єгипті засудив лідера руху "Брати-мусульмани" Мохамеда Баді до смертної кари.

Нагадаємо, в листопаді 2014 р. в ході судового процесу над відстороненим Президентом Єгипту Мохаммедом Мурсі прокурори зажадали для нього та інших лідерів "Братів-мусульман" смертної кари.