ua en ru

Екс-прем'єр Швеції Більдт запрошений в команду зарубіжних радників Порошенко

Екс-прем'єр Швеції Більдт запрошений в команду зарубіжних радників Порошенко Карл Більдт

Колишній прем'єр і довголітній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт запрошений в команду зарубіжних радників Президента України Петра Порошенка. Про це повідомляє Delfi з посиланням на екс-прем'єра Литви Андрюса Кубілюса, який також запрошений в команду радників українського лідера.

Як підтвердив Кубілюс виданню, він отримав таку пропозицію по телефону ввечері 31 березня від екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, який очолює міжнародну консультативну раду з реформ.

"Він мені подзвонив, сказав мені, хто може увійти до складу цієї ради з інших відомих європейських політиків, і я погодився", - сказав Кубілюс.

За його словами, Саакашвілі назвав і кілька інших потенційних радників, з якими ведуться переговори або вже домовлено про роботу.

В команду, крім Кубілюса і Більдта, також запрошені голова Комітету Європейського парламенту (ЄП) з закордонних справ Ельмар Брок, колишній віце-президент ЄП Яцек Сарьюш Вольський, екс-прем'єр Словаччини Мікулаш Дзурінда, а також відомий шведський економіст Андерс Аслунд, який був радником з питань економіки у колишнього президента України Леоніда Кучми і прем'єра Латвії Валдіса Домбровскіса.

Кубілюс сказав, що цей консультативна рада, швидше за все, буде працювати неформально, однак повинен час від часу проводити засідання в Україні.

"В Україні працює чимало литовців - від нашого колишнього віце-міністра економіки Адомаса Аудицкаса до Нериюса Удренаса, колишнього радника президента, колишнього єврокомісара Альгірдаса Шямяты, працює чимало грузинів на відповідальних посадах. Наша робота буде не такий, як у них, хто працює на місці, але, маючи такий досвід роботи на посадах голів урядів або на інших посадах, можна дати більше рекомендацій уряду України, а проводити в життя реформи, і одночасно бути адвокатами програми цих реформ на Заході", - сказав Кубілюс.

За його словами, головні реформи на Україні все ще чекають у галузях економіки, управління, боротьби з корупцією та правоохраны, і це не менш важливо, ніж воювати на фронті з підтримуваними Росією сепаратистами на Сході України.

Нагадаємо, в лютому 2015 р. Порошенко призначив Михайла Саакашвілі своїм позаштатним радником і головою Міжнародної ради реформ.