ua en ru

Жорстка монетарна політика США може негативно вплинути на економіки, що розвиваються, - МВФ

Розвинені економіки все більше будуть допомагати глобальному зростанню, а економіки, що розвиваються, можуть сповільнитися через жорстку грошово-кредитну політику США. Про це йдеться в підготовленій для зустрічі G20 в Санкт-Петербурзі доповіді Міжнародного валютного фонду, передає Reuters.

В наданій доповіді МВФ закликав до нарощування зусиль по пожвавленню росту і поліпшенню контролю за ризиками, попередивши, що ряд ризиків став більш помітним.

Економіки, що розвиваються, особливо вразливі до жорсткості грошово-кредитної політики США, і МВФ порекомендував політикам бути готовими до зростання фінансової нестабільності.

"Політики повинні дозволити валютним курсам відреагувати на мінливі фундаментальні показники, але при цьому захищати їх від ризиків безладного коригування, в тому числі з допомогою інтервенцій для зниження надмірної волатильності", - йдеться в доповіді.

США можуть почати згортати програму економічних стимулів вже в цьому місяці. Засідання ФРС відбудеться 17-18 вересня 2013 р.

МВФ знизив короткострокові прогнози для економік, що розвиваються, серед яких - Бразилія, Китай та Індія.

Але оскільки США та інші розвинені економіки набирають обертів, МВФ очікує, що глобальне зростання прискориться в 2014 р.

Приватний попит разом з ринками зайнятості та житла, що оживляються, повинні підтримати економіку США в наступному році, а зростання в Японії може сповільнитися через збільшення споживчих податків і уповільнення програми стимулів.

Від єврозони очікується продовження відновлення в третьому кварталі, але блоку необхідно домогтися розширення кредитування шляхом відновлення балансу банків і руху до створення банківського союзу.

Лідери країн G20, яка об'єднує найбільші економіки світу, зустрінуться в Санкт-Петербурзі в четвер і п'ятницю.