ua en ru

Південний Судан відновив видобуток нафти

Південний Судан відновив видобуток нафти після досягнення угоди з Суданом, що передбачає відновлення транспортування нафти через прикордонну територію. Про це повідомили Reuters представники держнафтокомпанії Південного Судану Nile Petroleum (Nilepet).

"Все вірно, видобуток нафти відновлено", - прокоментували вони.

На початку 2013 р. на кордоні між Суданом і Південним Суданом знову загострилася ситуація, незважаючи на переговори, організовувані Африканським союзом, про встановлення буферної зони, що є умовою для експорту нафти.

У вересні 2012 р. за посередництва Організації об'єднаних націй і Африканського союзу між Суданом і Південним Суданом мала бути створена буферна зона, але через суперечності між Хартумом і Джуба реалізація плану міжнародних посередників була зірвана.

Навесні 2012 р. між Суданом і Південним Суданом розгорівся військовий конфлікт через розбіжності з приводу кордону, розділу державного боргу колишнього єдиного Судану і нафтового експорту.

Розбіжності в позиціях виникли через нафтові родовища в прикордонному районі Південного Судану, який отримав незалежність від Судану в липні 2011 р. Країни досі звинувачують один одного в тому, що вони таємно підтримують воєнізовані угруповання на території один одного.