ua en ru

Світовий банк прогнозує падіння цін на експортовану з РФ сировину

Світовий банк прогнозує падіння цін на експортовану з РФ сировину Джерело фото: Reuters

Аналітики Світового банку попереджають, що в 2015 р. подешевшають не тільки нафта та газ, але й інші види сировини, експорт якого забезпечує значну частину доходів бюджету Росії, пише "Комерсант".

У випущеному банком звіті Commodity Markets Outlook зазначається, що в 2015 р. знизяться відразу дев'ять цінових індексів за основними видами сировини, що трапляється дуже рідко.

Згідно з прогнозом СБ, середня вартість бареля нафти в 2015 р. складе 53 дол., що приблизно на 45% нижче, ніж в 2014 р. Падіння нафтових цін, яке в СБ називають третім за силою з часів закінчення Другої світової війни, спричинить за собою зниження цін на вугілля та газ. У Європі ціни на газ, за даними СБ, знизяться на 15%, в Японії зріджений природний газ подешевшає на 30%.

Ціни на нікель, олово, свинець, мідь, цинк, залізо і алюміній можуть знизитися в 2015 р. в середньому на 5,3% і відновити скромне зростання тільки в 2016 р. При цьому, наприклад, нікель, за прогнозом СБ, подешевшає відразу на 15%, а мідь - на 8%.

Дорогоцінні метали (золото, срібло та ін.), як очікують експерти СБ, подешевшають на 2,9% в 2015 р., а в наступному році ціни на них знизяться в середньому ще на 0,7%.

Середня вартість добрив, ціни на які з 2008 р. впали майже вдвічі, знизиться в нинішньому році на 2,1%, а в наступному - ще на 0,8%.

При цьому темпи зниження цін на продовольчі товари в 2015 р. будуть удвічі вище - в середньому вони знизяться на 4,2%. При цьому зерно впаде в ціні на 3,7%, в тому числі пшениця і рис - на 2%, а кукурудза - відразу на 7%.

Різноманітне природну сировину, за прогнозом СБ, подешевшає в середньому на 6%, при цьому ціни на деревину знизяться на 3%.

Нагадаємо, раніше Президент США Барак Обама заявив, що країна продовжить посилювати економічний тиск на Росію через її дії в Україні.