ua en ru

Світовий банк назвав основною причиною падіння ВВП в Україні ситуацію на Донбасі

Світовий банк назвав основною причиною падіння ВВП в Україні ситуацію на Донбасі.

Світовий банк назвав основною причиною падіння ВВП в Україні ситуацію на Донбасі. Про це йдеться у повідомленні Світового Банку.

"Основною причиною погіршення прогнозів є конфлікт на сході, оскільки він руйнує господарську діяльність, перешкоджає збору податків, несприятливо позначається на експорті і зменшує довіру інвесторів. У той же час низькі показники бюджетних надходжень, зростання витрат і все більш значний дефіцит НАК "Нафтогаз" ускладнюють коригування бюджету. Дефіцит рахунку поточних операцій зменшився в результаті зниження курсу гривні, але тиск платіжного балансу залишається високим у зв'язку з необхідністю рефінансування значного зовнішнього боргу, низькими показниками прямих іноземних інвестицій та обмеженим доступом до зовнішнього фінансування", - йдеться у висновку.

Як заявив директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан, конфлікт на Донбасі позначилася на економіці Україні сильніше, ніж анексія Криму.

"У Криму ми будемо йти за офіційною статистикою: з червня місяця уряд почав виключати Крим з статистики. Крим становив 3% ВВП і він був головним реципієнтом. Донбас становив 16% ВВП і тепер там зменшилася економічна активність. Донбас становить 25% індустріального виробництва, 7% сільського господарства, і це має значний вплив на загальну ситуацію в країні", - сказав Фан.

У Світовому Банку також прогнозують, що відновлення стабільності державних фінансів може виявитися складніше, ніж очікувалося.

"Продовження протистояння на сході, обмеження доступу до кредитних ресурсів внаслідок ризиків у банківському секторі, зниження внутрішнього споживання та інвестиційного попиту - всі ці фактори створюють ризики та негативно впливають на перспективи відновлення. Заходи, спрямовані на відновлення стабільності державних фінансів можуть виявитися складніше, ніж очікувалося, що призведе до більш повільної корекції бюджету, ніж це передбачено в угоді "stand-by" МВФ. Тиск на бюджет посилиться "Нафтогазом", який є джерелом серйозного фіскального ризику", - йдеться у висновку.

Світовий банк назвав основною причиною падіння ВВП в Україні ситуацію на Донбасі

Нагадаємо, за оцінкою Всесвітнього банку, зростання ВВП України в 2016 р. буде на рівні 3,5%.