ua en ru

В Україні в липні 2013 р. заготівля брухту знизилася на 18% в місячному численні - до 419 тис. тонн

В Україні в липні 2013 р. заготівля брухту знизилася до 419 тис. тонн. Така інформація міститься в щомісячному дослідженні ринку металобрухту, проведеного ДП "Укрпромзовнішекспертиза" (УПЕ).

В Україні в липні 2013 р. заготівля брухту знизилася до 419 тис. тонн. Така інформація міститься в щомісячному дослідженні ринку металобрухту, проведеного ДП "Укрпромзовнішекспертиза" (УПЕ).

Нагадаємо, збір брухту в Україні в червні знизився на 7% в місячному численні - до 510 тис. т. Таким чином, заготівля брухту в Україні знизилася на 18%.

Поточний рівень збору брухту є найнижчим з січня 2013 р. Сумарно ж за січень-липень було зібрано близько 3319 тис. тонн, що приблизно відображає торішні показники.

Основним чинником системного зниження заготівлі брухту були низькі закупівельні ціни заводів на брухт, які утримувалися в липні на рівні 263 дол./т за базову марку 2А. Водночас ціни на сировину у первинних заготівельників становили 225-238 дол./т. У таких умовах постачальники брухту не погоджувалися відвантажувати його на майданчики, притримуючи для реалізації за більш вигідними цінами.

"Не справило позитивного впливу на збір брухту і відновлення експорту, - коментує начальник відділу маркетингу УПЕ Юрій Добровольський, - адже багато перепон при експорті брухту зберігається і це не дозволяє вітчизняним експортерам активізуватися на ринку, що несприятливо позначається на внутрішніх цінах на металобрухт".

За даними аналітиків, в липні було експортовано близько 10 тис. тонн, причому весь обсяг був вивезений лише наприкінці місяця.

За очікуваннями УПЕ, заготівля брухту в серпні збільшиться, однак кардинального зростання чекати не варто. "За нашими оцінками, в серпні буде зібрано близько 440 тис. тонн, що лише на 4% більше, ніж у липні, - прогнозує Юрій Добровольський, - настільки низький темп зростання буде обумовлене тим, що заготовка не встигне відреагувати на проведене підвищення закупівельних котирувань в середині серпня (до 283 дол.). Крім цього, постачальники брухту не поспішатимуть віддавати наявну сировину, так як у вересні дуже ймовірно ще одне підвищення закупівельних цін на 6-13 дол./тонна".