ua en ru

В Україні у 2012 р. мінімальна заробітна плата збільшиться на 12,9%, до 1134 грн, - Мінсоцполітіки

В Україні мінімальна заробітна плата у 2012 р. збільшиться на 12,9%, до 1134 грн, тоді як інфляція очікується на рівні 7,9%, заявили вчора в Міністерстві соціальної політики України. Це закріплено протоколом "Про визначення розміру прожиткового мінімуму (ПМ), мінімальної зарплати (МЗ) і посадового окладу співробітника I тарифного розряду єдиної тарифної сітки на 2012 рік", підписаним міністерством і федераціями працедавців і профспілок, пише "Комерсант-Україна".
Представники профспілок рекомендували уряду затвердити в держбюджеті середньорічне зростання ПМ і МЗ до 1098 грн. Слід зазначити, що з 1 грудня поточного року МЗ підвищується з 960 до 1004 грн. Вже з 1 січня мінімальний стандарт буде піднятий до 1073 грн, а до грудня в результаті ще чотирьох підвищень збільшиться на 61 грн. В цілому зарплата до кінця року зросте на 130 грн. Мінімальний оклад працівника бюджетної сфери в середньому за рік збільшиться до 799 грн.
Погоджений розмір соцстандартів виявився нижчим, ніж раніше пропонував уряд в держпрограмі економічного і соціального розвитку наступного року, представленій в липні першим віце-прем'ром-міністром економрозвтику і торгівлі Андрієм Клюєвим. Передбачалося середньорічне зростання мінімальної зарплати на 19,4%, до 1150 грн. Проте в процесі переговорів з соціальними партнерами було запропоновано пониження темпів зростання МЗ. Якщо амбітний варіант також передбачав зростання МЗ до 1150 грн, то консервативний - до 1049 грн (пізніше в міністерстві говорили про 1051 грн).
Як відзначило джерело видання у Мінсоцполітіки, зупинившись на середньому показнику, в бюджеті необхідно буде передбачити 8,8 млрд грн додатково до 18,1 млрд грн, необхідних при консервативному варіанті. "Витрати лише на зарплати бюджетникам додатково збільшуються на 6,6 млрд грн. Плюс сума пенсійних виплат, які зростають разом із збільшенням прожиткового мінімуму, різні доплати до пенсій, держдопомога, наприклад малозабезпеченим", - уточнив співрозмовник видання. Таким чином, не підвищуючи соцстандарти до раніше анонсованого рівня 1150 грн, уряд заощадить понад 8 млрд грн. "Ми прораховували всі можливості, але доопрацювавши доходи, зрозуміли, що бюджет їх не потягне", - резюмував чиновник.
Крім того, як розповів виданню директор департаменту соцстрахування Федерації працедавців Юрій Кузовий, вчора також були визначені попередні соцпараметри на середньострокову перспективу - до 2015 р. Так, у 2013 році при очікуваній урядом інфляції в 5,9% середньорічний показник ПМ для працездатних і МЗ складе 1169 грн, а в 2014 р. при 5-процентній інфляції показники досягнуть 1229 грн. "Перспективи другої хвилі кризи досить високі, тому встановлювати оптимістичні прогнози доки немає підстав. Тим більше що останні тенденції в металургійній галузі говорять про те, що зростання немає, і перспектив, що воно буде, теж немає. І хоча Україна не лише одним металом живе, в інших галузях ситуація аналогічна", - говорить Кузовий.