ua en ru

В Україні повна приватизація вугільних активів навряд чи відбудеться раніше 2016 р., - джерело

В Україні повна приватизація вугільних активів навряд чи відбудеться раніше 2016 р. у зв'язку з опублікованими вчора розпорядженням Кабінету міністрів України про перенесення корпоратизації дев'яти українських шахт на 2014 р. Про це "Комерсант-Україна" повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України (Міненерговугілля).

"Головна причина - надлишок вугілля на складах українських теплоелектростанцій, який сьогодні перевищує 5 млн тонн. Зараз склади держшахт і теплоелектростанцій завалені вугіллям. Його нікуди дівати, і тому шахти навряд чи когось зацікавлять", - зазначає джерело.

Він також нагадав, що минулого тижня президент Віктор Янукович звернув увагу на проблему надлишку вугілля, заявивши, що немає необхідності нарощувати обсяги видобутку, поки не будуть побудовані заводи з його переробки на синтетичний газ.

Водночас час офіційно в Міненерговугілля рішення уряду не коментують.

Як повідомляє старший аналітик Dragon Capital Денис Саква, надлишок вугілля вже призвів до того, що в минулому році припинила видобуток Sadovaya Group, а в цьому році на 50% скоротила виробництво Coal Energy.

"Ці компанії котируються на біржі, й їх невдачі, безумовно, відлякають від участі в приватизації іноземних інвесторів", - зазначив Саква.

Серед основних причин падіння легального видобутку вугілля він називає зниження споживання електроенергії через загальний спад в промисловості та безпрецедентне зростання видобутку нелегального вугілля на шахтах-"копанках".

Водночас в об'єднанні "Луганськвугілля" вважають, що вирішити проблему надлишку вугілля можна, якщо перевести на вугілля українські теплоелектроцентралі (ТЕЦ) і теплокомуненерго (ТКЕ).

Втім, Денис Саква зазначає, що навіть якщо збільшити споживання вугілля з боку ТЕЦ і ТКЕ, то без боротьби з нелегальним видобутком вугілля це ні до чого не призведе.

"Вирішити проблему можна, наступивши на горло власникам "копанок" та закривши неефективні державні шахти. Адже при собівартості видобутку 1 тонни вугілля на деяких приватних шахтах в 40 дол./т собівартість вугілля у державних підприємств сягає 125 дол./т", - зазначив голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

Читайте також: Кабмін переніс початок корпоратизації вугледобувних підприємств на 2014 р