ua en ru

В Україні назрівають серйозні проблеми з виконанням держбюджету

В Україні назрівають серйозні проблеми з виконанням державного бюджету на 2014 р.

В Україні назрівають серйозні проблеми з виконанням державного бюджету на 2014 р.

Зокрема, про це сьогодні вранці на засіданні Верховної Ради заявив спікер Олександр Турчинов. "Я говорив з міністром фінансів (Олександром Шлапаком, - ред.) - він дуже напружений в зв'язку з тим, що серйозні проблеми з поточним бюджетом", - сказав Турчинов.

Офіційних коментарів від представників уряду про суть проблеми поки що немає. Швидше за все, міністр фінансів Олександр Шлапак прокоментує ситуацію, що завтра на засіданні уряду, але очевидно, що мова, насамперед, йде про серйозну невідповідність реальної ситуації в економіці тим показникам, які закладені в бюджет.

"Мова йде про те, що сьогодні українська економіка демонструє ті показники, які гірше, ніж передбачалося при перегляді бюджету. Фактично ми стикаємося з серйозними ознаками фінансової дестабілізації, ніж це передбачалося", - заявив РБК-Україна експерт з економічних питань Центру ім. Разумкова Володимир Сіденко.

Експерти відзначають, що така ситуація пов'язана з військовими діями на сході країни. "На Донбасі фактично податки ми не отримуємо, а фінансувати всю соціальну сферу і дотації ми продовжуємо. Таким чином, виникає фіскальний розрив - у нас немає доходів, а витрати виникають. Є проблеми і з інших територій, тому що зараз умови для ведення бізнесу не найкращі, тому відбувається падіння економіки, що в свою чергу призводить до падіння доходів бюджету", - поділився з РБК-Україна своєю думкою економічний експерт Борис Кушнірук.

Сіденко також вважає, що нестабільність на Донбасі - головний дестабілізуючий фактор для економіки країни. "По-перше, у нас йдуть військові дії на сході України, і фактично це призводить до дестабілізації і навіть зупинку діяльності окремих підприємств. Ясно, що ми не отримуємо гроші в бюджет від цих суб'єктів господарської діяльності або отримуємо їх не в повному обсязі. По-друге, сама по собі військова операція - дуже дорога річ. Таким чином, військові дії погано впливають як на дохідну, так і видаткову частину бюджету", - підкреслив він.

Сіденко зазначив, що серйозні проблеми в економіці виникають Україна у зв'язку з девальвацією валюти, що значно ускладнило умови ведення господарської діяльності для ряду підприємств. "Це означає, що вони також припиняють окремі види імпорту, згортають готельні види діяльності, що веде до зменшення податкових надходжень", - сказав Сіденко.

Обидва експерти припускають, що у зв'язку зі сформованою ситуацією бюджет може бути переглянутий ще раз - його чекає ще один секвестр.

Свою думку щодо ситуації у податковій сфері на своїй сторінці у Facebook висловив екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Він поділився своїми даними щодо виконання показників доходів бюджету на податковій сфері за перше півріччя. "За податковими платежами за перше півріччя 2014 року до бюджету надійшло 96,2 млрд грн. Незважаючи на "героїчну" боротьбу з конвертами та іншими вітряками, за перше півріччя Міндоходів вдалося виконати лише 96,9% з поставленого Мінфіном (і відкоригованого в бік зменшення у березні) плану надходжень - 99,2 млрд грн. Тобто бюджет за підсумками півріччя недоотримав податкових платежів в сумі 3 млрд грн. Порівняно з минулим роком податків зібрано за цей період менше на 6,3 млрд грн", - зазначає екс-міністр.

Клименко підкреслив, що в минулому місяці не досягнуті показники збору платежів ні по одному бюджетообразующему податку (ПДВ, податок на прибуток). На його думку, влада спробує пояснити недонадходження податків ситуацією на південно-сході країни, але сам екс-міністр так не вважає.

"Недонадходження від двох областей в червні склали 17 млн грн. за податковими платежами та 323,7 млн грн. - за митним. Ними ніяк не закриєш" недоотриманих по всій Україні і 2,8 млрд грн. податків і 2,5 млрд грн. митних платежів", - написав Клименко.

Сергій Гвоздков