ua en ru

У Києві відкрилась I Міжнародна експертна сесія "Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?"

Сьогодні в Києві відкрилась I Міжнародна експертна сесія «Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?», організована громадським проектом «Foundation for Future» за підтримки Кабінету міністрів. Сесія триватиме два дні і збере експертів і футурологів з країн Європи та Росії. За словами організаторів, разом з українськими політиками, вченими, бізнесменами і держслужбовцями вони обговорять спільне бачення і модель ефективного використання українського інтелектуального ресурсу.

У вітальному слові перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявив, що питання ефективного використання інтелектуального потенціалу є одним з найбільш актуальних для України. А в перспективі буде створена оптимальна модель фінансування проектів з нарощування інтелектуального капіталу. «На мій погляд, ми повинні рухатися в бік побудови моделі приватно-державно-муніципального партнерства. Тобто слід залучати і органи місцевого самоврядування», - сказав Арбузов.

Він побажав учасникам сесії успішної роботи і висловив готовність обговорити отримані результати. «Я - ваш однодумець та партнер у справі зміцнення глобальної конкурентоспроможності України в інтелектоємних галузях», - підкреслив перший віце-прем'єр.

Засновник громадського проекту «Foundation for Future» Володимир Нікітін вважає, що Україна не використовує свої інтелектуальні ресурси, спонсоруючи при цьому поглиблення розриву між слабкими і сильними країнами, поставляючи людей інтелекту до Європи і США. «Поки українські фахівці працюють закордоном, їх ідеї та відкриття патентуються в інших країнах, податки від інтелектуальної діяльності сплачуються поза Україною - всередині країни наростає дефіцит професійних кадрів. Це створює реальні загрози для незалежності України. Використання національного інтелекту необхідно зробити пріоритетом національної політики», - сказав Нікітін.

У перший день роботи сесії пройде дискусійна конференція для викладу учасниками можливих підходів і точок зору на проблему інтелектуального ресурсу. Завтра, 28 червня, відбудеться проектна сесія для вироблення узгодженого проекту механізмів підтримки та розвитку інтелектуального капіталу України.

Основними спікерами відкрилася сесії стануть ректор Московської школи управління «Сколково», доктор технічних наук, експерт у сфері освітньої політики Росії Андрій Волков; директор Балтійського інституту стратегічних досліджень та інновацій Ігор Злотников; експерт з комунікацій і консультант корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Сергій Дацюк; доктор фізико-математичних наук, головний науковий співробітник Інституту фізики напівпровідників НАН України Максим Стріха, а також польський режисер Кшиштоф Зануссі.