ua en ru

В Харківський області зафіксовано майже 30-кратне зростання надходжень по акцизу

У січні-лютому поточного року з акцизного податку було зібрано до бюджету понад 65 млн грн - на 63,6 млн грн більше, ніж за січень-лютий 2014. Крім цього, в місцеві бюджети регіону надійшло 6,8 млн грн за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами року, повідомляють в управлінні контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ГФС в Харківській області.

Станом на 1 лютого 2015 р. у Харківській області зареєстровано 20 платників акцизного податку. Серед них - 17-виробників підакцизної продукції та 3 імпортера.

Основними бюджетоформуючими платниками акцизного податку в регіоні є виробники лікеро-горілчаної продукції. Серед них найбільш великі - ТОВ "ЛГЗ "Прайм" (60,0% загальних надходжень акцизного податку), ПРАТ "Люботинський завод "Продтовари" (35,0%).

З 1 січня 2015 року згідно з прийнятим Верховною Радою України законом "Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо податкової реформи" введено акцизний податок з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів, що сплачується в місцевий бюджет. Платниками цього податку є суб'єкти роздрібної торгівлі, які реалізують безпосередньо громадянам, пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, нафтопродукти, скраплений газ, паливо альтернативне.