ua en ru

Україна може втратити 550 млн дол на рік в результаті відмови Китаю імпортувати українську соняшникову олію

Україна може втратити 550 млн дол на рік в результаті відмови Китаю імпортувати українську соняшникову олію без наявності фітосанітарного сертифіката, видача якої не передбачена українським законодавством. Про це повідомив вчора генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук, пише "Комерсант-Україна".

"Китай - один з найбільших у світі імпортерів рослинних масел, і втрата такого перспективного ринку для України буде стримувати експорт української соняшникової олії", - заявив Капшук.

За оцінками "Укроліяпром", в 2012/2013 маркетинговому році в Україні буде вироблено 3,6 млн тонн соняшникової олії. Експорт очікується на рівні 3,2 млн тонн. В останні кілька років найбільшими виробниками олії в Україні і його постачальниками на зовнішні є компанії Kernel, Cargill, Glencore і Bunge.

У структурі експорту соняшникової олії з України Китай входить до десятки найбільших країн з часткою 5,5% за підсумками 2011/2012 маркетингового року (з 1 вересня 2011-го по 31 серпня 2012 р.). За весь минулий сезон в Китай було відвантажено 76,9 тис. тонн соняшникової олії з України, а з початку нинішнього маркетингового року (з 1 вересня 2012 р.) по 1 березня 2013 р. - вже 100,8 тис. тонн.

За оцінками представників Cargill і Bunge, в середньостроковій перспективі країна може наростити щорічні поставки олії в Китай до 500 тис. тонн. І враховуючи, що поточна ціна соняшникової олії на умовах FOB порт "Південний" становить 1,1 тис. дол. за тонну, Україна ризикує втратити ринок збуту обсягом близько 550 млн дол.

Водночас перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк заявив, що в профільному міністерстві вже займаються вирішенням питання відновлення доступу української олії на китайський ринок, і дана процедура може зайняти близько місяця.

"Кожна країна, яка імпортує продукцію, має право вимагати від експортерів документи, які вважає потрібними. У випадку з Китаєм Україна повинна визначити для себе пріоритети: або ми видаємо запитуваний документ, або відмовляємося від експорту соняшникової олії в цю країну. Однозначно вирішено ввести спеціально для Китаю видачу фітосанітарного сертифіката на соняшникову олію ", - заявив Бісюк.

Водночас, за словами Степана Капшука, ситуація посилюється тим, що китайська сторона не уточнює, за якими параметрами і методикою необхідно визначати фітосанітарні норми соняшникової олії.

"Згідно з українським законодавством, видача запитуваної документа можлива за запитом країни-імпортера, але китайська сторона відмовляється від його підготовки", - зазначив Капшук.

Читайте також: Україна в 2012-2013 МР займає перше місце в світі за обсягами торгівлі соняшниковою олією, - МінАП