ua en ru

Україна може поліпшити свої позиції в рейтингу Doing Business у наступному році, - експерт

Україні вдалося здійснити значні реформи для поліпшення позицій в рейтингу Doing Business, але ще багато що належить зробити, щоб вже в наступному році все-таки увійти в сотню країн з найбільш сприятливим бізнес-кліматом.

Таку думку висловив Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, коментуючи просування України в рейтингу Doing Business на 28 позицій.

"Результат, який ми отримали в цьому році був очікуваним як з боку міжнародних експертів, так і представників влади. Потрібно продовжити політику дерегуляції ведення бізнесу, щоб і далі покращувати наші позиції", - сказав Забловський.

Водночас експерт звернув увагу, що уряду для подальшого поліпшення інвестиційного клімату слід звернути увагу на те, що залишається поза увагою укладачів рейтингу Doing Business - активізувати боротьбу з корупцією, посилити захист прав власності. У сфері дерегуляції потрібно зменшити кількість контрольних органів, яких сьогодні налічується більше 70-ти.

"Чи зможемо продемонструвати аналогічний прорив у Doing Business в наступному році - буде прямо залежати від того, як будуть реалізовані урядові ініціативи, зокрема щодо захисту прав інвесторів, як будуть прийняті законопроекти, спрямовані на покращення умов ведення бізнесу, які розробляються або перебувають на стадії передачі у парламент. Значні надії покладаються і на підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Цей документ - дорожня карта щодо здійснення реформ, які повинні спростити ведення бізнесу, якісно поліпшити інвестиційний клімат в Україні", - сказав керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів.

Нагадаємо, Світовий банк оприлюднив черговий рейтинг Doing Business, в якому Україна піднялася відразу на 28 позицій, посівши у загальному рейтингу 112 місце з 189 досліджених економік світу. Найкращі результати зі складових рейтингу продемонстровані в сфері отримання дозволів на будівництво (з 183-го на 41-е місце), реєстрація прав власності (з 197-го на 97 місце). По легкості надання кредитів для бізнесу Україна в поточному році зайняла 13 місце в загальному рейтингу Doing Business. Результати дослідження Світового банку свідчать про проведення реформ у 8 з 10 досліджуваних напрямків.