ua en ru

Україна буде оплачувати борг за російський газ за 268 дол./тис. куб. м, - Яценюк

Україна буде оплачувати борг за російський газ за 268 дол./тис. куб. м, - Яценюк
Україна буде оплачувати борг за російський газ за 268 дол./тис. куб. м

Україна буде оплачувати борг за російський газ за 268 дол./тис. куб. м. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується вже поставленого газу і оплати тих обсягів газу, які частково знаходяться в сховищах, а частково були використані. Позиція України - що загальний обсяг газу ми можемо оплачувати за ціною 268 дол. за тис. куб м. "Газпром" може тлумачити це по-своєму, але наша позиція, щоб вже поставлений в Україну газ буде оплачуватися за ціною 268 дол. Для цього на наших рахунках є 3,1 млрд дол. як фінансова допомога МВФ і ЄС. Таким чином поставлені в минулому обсяги природного газу українською стороною, обліковуються за ціною 268 дол., і для цього Україна має всі необхідні кошти, щоб повністю закрити рахунки по постачанню природного газу, який був здійснений в минулому", - сказав Яценюк.

За його словами, перший транш оплати за газ, який був поставлений в Україну в минулому, у сумі 1,45 млрд дол. буде здійснено в найкоротші терміни відразу після підписання протоколу, а залишок у розмірі 1,65 млрд дол. буде здійснено до кінця 2014 р.

Нагадаємо, з 29 на 30 жовтня 2014 р. в Брюсселі проходив черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Європейською комісією, Україною і Росією. За підсумками переговорів міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Україна має намір знайти кошти для забезпечення попередньої оплати поставки з Росії 4 млрд куб. м газу.