ua en ru

Ціна біометричного паспорта прив'язана до курсу валют, - директор поліграфкомбінату "Україна"

Ціна українського біометричного паспорта безпосередньо залежить від курсу валют. Причина в тому, що 70% матеріалів для виготовлення документа мають імпортну складову. Про це повідомив директор поліграфкомбінату "Україна" Максим Степанов.

"Що стосується безпосередньо поліграфкомбінату "Україна", то ціна складається з сировини, матеріалів і нашої роботи. На жаль, більшість матеріалів для виготовлення паспорта ми закуповуємо за кордоном, тому що такі матеріали, як полікарбонат, обкладинка з чіпом, захисні нитки, фарби і т. д. у нас не виробляються. Тому імпортна складова паспорта - це більше 70%. Однак і те, що купується в Україні, теж має імпортну складову. Наприклад, той же папір, яку ми купуємо на фабриці Банкнотного паперу НБУ. Основна сировина цього паперу у вигляді целюлози і захисних волокон у будь-якому випадку купується за кордоном", - пояснив Степанов.

Керівник поліграфічного підприємства також підкреслив, що вартість біометричного паспорта на момент укладення договору з Державною міграційною службою України, а саме 5 січня 2015 р., становила 13,5 євро. На той момент, ця сума була еквівалентна 261 грн. Крім того, за словами Степанова, кожного бланка паспорта поліграфкомбінат платить чималий податок.

"При цьому, в цій ціні 43 грн 50 коп. - це ПДВ, який сплачує поліграфкомбінат з кожного бланка паспорта в бюджет", - зазначив директор поліграфкомбінату.

Коментуючи заяви експертів щодо завищеної вартості українського биометрическогопаспорта порівняно з молдавським, Степанов підкреслив: "Вартість молдавського паспорта, яку ми можемо побачити у відкритих офіційних джерелах, становить 750 лей, які еквіваленти 37 євро. Тому будь-які спекуляції в цьому питанні просто недоречні. На жаль, останнім часом дуже багато, хто вважає себе експертами в області біометричних паспортів, насправді навіть не знають, як вони виробляються, ніколи не були на виробництві".

Відповідаючи на питання про те, чи внесені дані українських паспортів в міжнародний каталог ICAO, директор поліграфкомбінату "Україна" розповів, що підприємство безпосередньо співпрацює з Міжнародною організацією цивільної авіації, а сертифікати, якими підписуються наші біометричні паспорти, 5 січня були завантажені в систему ICAO. Степанов також підкреслив, що всі спроби дискредитувати поліграфкомбінат "Україна", державу Україна - це замовлення, або нерозуміння питання, в якому люди навіть не намагаються розібратися.