ua en ru

Зниження "зеленого" ​​тарифу спричинить зменшення інвестиційної привабливості України, - юрист

Зниження "зеленого" ​​тарифу, ініційоване Кабінетом Міністрів, спричинить зменшення інвестиційної привабливості України як країни, де можна реалізовувати проекти у сфері сонячної енергетики. Про це в ході заявив Ярослав Петров, старший юрист юридичної фірми "Астерс".

"Що стосується депутатського законопроекту (№ 4596 про зміну "зеленого" тарифу "заднім числом" для великих сонячних електростанцій - Ред.), То в цьому випадку інвестори зможуть звернутися з позовом про відшкодування збитків, заподіяних державою, в результаті порушення гарантій, передбачених Законом "Про електроенергетику", - підкреслив юрист.

Він також нагадав, що крім гарантій іноземному інвестору, передбачених двосторонніми міжнародними угодами про захист інвестицій, права власників сонячних електростанцій захищає Енергетична хартія, підписана багатьма країнами, включаючи Україну.

"Враховуючи, що Україна є членом Енергетичної хартії, іноземні інвестори, а також компанії, пов'язані з українським бізнесом, зможуть звернутися на підставі цих міжнародних угод за захистом своїх прав до міжнародного арбітражу. Банки, які кредитували ці проекти, отримали в заставу майно сонячних електростанцій. І у випадку прострочення виплат по кредиту, у них буде право вимагати ці станції у власність, а також право звертатися з позовами проти України", - підкреслив Петров.

Як відомо, будучи членом Енергетичного співтовариства, Україна взяла на себе зобов'язання щодо стимулювання виробництва електроенергії з поновлюваних джерел енергії. Законом "Про електроенергетику" (ст. 17-1) держава гарантує викуп електроенергії з поновлюваних джерел енергії за встановленим "зеленим" тарифом до 2030 року і розрахунки за таку енергію в повному обсязі.

Крім того, у ст. 18 Закону України "Про інвестиційну діяльність" говориться, що держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів її суб'єктів; а також, що умови договорів, укладених між суб'єктами інвестиційної діяльності, зберігають свою силу на весь строк дії цих договорів і у випадках, коли після їх укладення законодавством встановлено умови, що погіршують становище суб'єктів або обмежують їх права.