ua en ru

S&P і Dow Jones готові виключити російські компанії зі своїх індексів

S&P Dow Jones Indices можуть виключити російські компанії зі своїх глобальних індексів.

S&P Dow Jones Indices можуть виключити російські компанії зі своїх глобальних індексів. Якщо російські компанії будуть виключені з індексів, вони втратять фонди в якості інвесторів, що призведе до істотного падіння вартості їх акцій.

"S&P DJI продовжує пильно стежити за ситуацією в Росії і тривалим конфліктом з Україною. Якщо ситуація буде ускладнюватися, приводячи до посилення санкцій або інших істотних змін на ринках будь-якої з цих країн, S&P DJI почне консультуватися з клієнтами з приводу виключення компаній з цих країн зі своїх глобальних індексів", - йдеться в офіційному повідомленні S&P Dow Jones Indices.

Керуючий директор і голова індексного комітету S&P Dow Jones Indices Девід Блітцеру розповів РБК, що компанія моніторить на дії Казначейства США і Європейських урядів.

"Ми зв'язуємося з нашими клієнтами, щоб краще зрозуміти, як вони можу бути зачеплені недавніми нормами. На даний момент у нас немає достатньої інформації, щоб визначити, які коригування можуть бути внесені в наші індекси", - заявив він.

"Багато фонди набувають активи у відповідності з цими індексами... Якщо російські компанії будуть виключені з індексів, то фонди повинні будуть продати ці активи, щоб привести у відповідність портфелі. Природно, це вплине на ціну компаній", - повідомив співголова ради директорів групи "Третій Рим" Андрій Мовчан.

Керуючий директор Arbat Capital Олексій Голубович згоден, що якщо індекси будуть переглянуті, то це неодмінно призведе до падіння цін на акції російських компаній. На його думку, особливо сильно постраждають компанії, якщо велика частка їх паперів належить великим фондам, так як фонди почнуть розпродавати.

Більше того, інвестори, що вкладають в індекси - практично единстенные, кого зараз не відлякує геополітична ситуація, зазначає начальник инвестдепартамента КК "Капітал" Олексій Бєлкін.

"Зараз геополітична обстановка перешкоджає тому, щоб по-справжньому великі інвестори вкладалися в Росію, тому що вони не хочуть втрачати гроші на падаючому з-за геополітичної нестабільності ринку. Єдині, кого не лякає невизначеність - це індексні фонди, тому що вони орієнтуються тільки на індекс. Я думаю, що їх частка в поточних іноземних інвестиціях велика в останні місяці. Якщо вони вийдуть, ми можемо побачити ще один провал", - говорить Бєлкін.